Economia tradițională a fost la baza societății de multă vreme, funcționează și astăzi și a avut un impact uriaș asupra dezvoltării tehnologice și sociale, care ne-a ajutat să ajungem acolo unde suntem astăzi. Desigur, când vine vorba despre avantajele și dezavantajele unei economii tradiționale, vorbim de mult mai mult decât doar de câteva persoane care încearcă să se îmbogățească. În cele ce urmează vom examina atât avantajele, cât și dezavantajele unei economii tradiționale și vom încerca să ne dăm seama de ce rămâne totuși un principiu de bază al economiei.
I. Avantajele economiei tradiționale
Avantajele economiei tradiționale sunt cu siguranță numeroase. Principalele avantaje ale acesteia sunt:
A. Securitate și Tradiție
Unul dintre avantajele economiei tradiționale este că aduce cu sine oarecum familiaritate și siguranță pentru oamenii care încă mai practică această economie. De exemplu, afacerea familiei este garantată de tradiție și de securitate, în timp ce unii oameni se pot simți mai în siguranță dacă cunoștințele lor nu sunt puse la încercare de un mediu schimbător. Această siguranță poate servi ca o punte către mai multe avantaje economice, cum ar fi securitatea muncii și o mai mare stabilitate financiară.
B. Proceduri economice clare și uniforme
Majoritatea economiei tradiționale sunt reglementate prin legi și norme. Acestea sunt normele de bază care ghidează acțiunile și comportamentele în afaceri și finanțe. Pentru că toți cetățenii și organizațiile sunt obligați să se alinieze la aceleași norme, există o anumită uniformitate în practicele economice și în modul în care acestea se desfășoară.
C. Valoarea corectitudinii morale
Economia tradițională se bazează pe valorile uneori vechi, cum ar fi responsabilitatea și loialitatea. Aceste valori sunt foarte importante pentru mediul de afaceri și rezultatele pot fi îmbunătățite prin menținerea acestor principii, adesea păstrate prin intermediul culturii și tradițiilor regiunii. Această corectitudine morală bazată pe valori vechi creează o lume în care cetățenii nu se teamă să investească și nu sunt niciodată lipsiți de o anumită încredere în afaceri.
D. Economie necontrolată și mai puține restricții
Oricare ar fi tipul economiei, ele sunt supuse unor restricții și schimbări din partea guvernelor. Cu toate acestea, economia tradițională este mai puțin controlată de actualele guverne, ceea ce permite mereu oamenilor să se bucure de libertatea de a face afaceri și de a le îmbogăți.
E. Cultura și Conectivitatea
Economia tradițională se bazează în mod tradițional pe relațiile publice și prietenii tradiționale. În acest fel, se asigură că activitățile financiare sunt și că aceasta poate avea loc într-un mediu pozitiv și coerent. Acest lucru face ca economia tradițională să fie și mai bine legată de cultura locală și de oamenii înconjurători, facilitând astfel afirmarea credințelor și tradițiilor.
II. Dezavantajele economiei tradiționale
Deși economia tradițională are multe avantaje, există și unele dezavantaje care trebuie luate în considerare. Acestea sunt:
A. Riscuri ridicate
Economia tradițională poate fi un mediu riscant celor care încearcă să facă afaceri în marile companii care au nevoie nu numai de capital pentru începerea și scoaterea pe piață a produselor, ci și de competențe cheie și experiență pentru a face acest lucru. Acest lucru duce la o mai mare vulnerabilitate și posibilități mai mici de profit pentru acei oameni care dețin capitalul sau cunoștințele necesare.
B. Bariere economice
Economia tradițională ar putea prezenta bariere în calea investitorilor, deoarece acestea depind de prezența anumitor factori cheie precum infrastructura de transport, forța de muncă și accesul la produsele de piață. Acest lucru poate pune multe restricții asupra capacității de a obține profituri, de aceea unii oameni ar putea să renunțe la această economie pentru a face afaceri în alte țări sau regiuni mai bine dezvoltate.
C. Penalități fiscale
Economia tradițională, deși se bazează pe valori vechi și principii morale, impune și limite legislative privind calitatea produselor și reglementări fiscale. Acest factor poate face ca economia unei regiuni să fie în mod frecvent îngrădită de restricții excesive.