Folclorul este un termen foarte larg care se referă la ceea ce se consideră că este rezultatul unei culturi sau al unei societăți, cum ar fi poezii, mărturii, muzici, legende, mituri și alte forme de artă. Din pacate, în zilele noastre, folclorul este adesea „etichetat” ca fiind „antic” sau chiar pierdut, insistând asupra nevoii de modernizare. Cu toate acestea, folclorul poate fi compus din orice provine din culturile istorice, prezente sau trecute. Există multe feluri și forme prin care se percepe folclorul, iar înainte de a începe să explorăm diferitele tipuri de folclor, să luăm primii pași pentru a începe să înțelegem acest concept.

Ce este folclorul?
Folclorul se referă la comunicarea a ceea ce este învățat și transmis prin mijloace orale și non-verbale. Deși poate fi foarte diferit de la o cultură la alta, în mare parte folclorul constă din legende, poezii, motoare de comportament și ritualuri care sunt transmise pe baza oralității și culturii populare. Aceasta se referă, de asemenea, la modul în care formele de expresie sunt transmise dintr-o generație în alta. Acestea sunt învățate și transformate într-o formă nouă atunci când sunt povestite, cantate, dezbătute sau procurate.

Cum se manifestă folclorul?
Folclorul se reflectă cel mai bine în funcție de locație, de ex. există diferențe regionale și culturale în ceea ce privește folclorul. Exemple de manifestări ale folclorului include poezii, rituri tradiționale, tradiții, cântece și obiceiuri specifice culturii și societății din care aceasta provine. Folclorul este, de asemenea, o sursă de inspirație pentru artiști și creatorii moderni, deoarece diferitele forme ale acestuia vă permit să abordați noi moduri de expresie.

Diferitele Tipuri de Folclor

  1. Mituri și legende
    Mituri și legende sunt unul dintre cele mai comune tipuri de folclor, deoarece acestea rezultă din cultura și istoria unei societăți. Miturile și legendele transmit valori și norme specifice prin intermediul unei povești sau al unei naratori. De exemplu, miturile și legendele indiene de pe valea Gangei descriu cum dezvoltarea spirituală se realizează prin asumarea responsabilităților și a abilităților create și dezvoltate de-a lungul istoriei.

  2. Muzică și cântec
    Muzica și cântecul sunt, de asemenea, unele dintre cele mai vechi tipuri de folclor. Muzica poate rămâne neschimbată de-a lungul secolelor și poate sărbători un anumit eveniment, precum o ceremonie, de exemplu. De asemenea, aceasta se poate baza și pe anumite rituri și anumite trăiri. Cântecul, de exemplu, poate participa la propagarea unor moduri de viață, astfel încât actorii și grupurile implicate să se simtă conectate cu valorile și normele culturale și sociale.

  3. Obiecte specifice
    Cunoscute și sub numele de obiecte culturale, obiectele create specific unei anumite culturi prezintă o parte importantă a istoriei unei societăți. Acestea variază de la un element comun la alte elemente mai greu de găsit, care sunt legate de anumite grupuri sau regiuni specifici. De exemplu, în unele rurale din Africa Occidentală, obiectele comune, precum cămășile, serveau drept simbol al statutului social și al identității etnice.

  4. Poezie și proză
    Poezia poate fi considerat chiar unul dintre cele mai vechi tipuri de folclor, poemele fiind profund legate de istoria și cultura unui imperiu sau a unei societăți. Acestea sunt o sursă importantă de informații despre percepțiile și sentimentele oamenilor și pot varia ca forme și stiluri. Fiind versiunea literară a folclorului, poezia poate fi înțeleasă de la un grup la altul prin intermediul limbii comune și al limbajului simbolic.

  5. Ritualuri și tradiții
    Folclorul se manifestă de asemenea prin tradiții și rituri. Acestea sunt o modalitate prin care comunitățile își stabilesc legăturile prin intermediul unei credințe comune și prin anumite legile și forme de adorare. Ritualurile se referă de asemenea la anumite ceremonii și evenimente specifice regiunii, cum ar fi festivaluri, dansuri sau sărbători. Acestea transmit valori și norme importante culturii particulare. Acestea sunt, de asemenea, legate de simboluri și mituri, astfel încât ritualul să activeze simbolurile și credințele predefinite ale societății.

 Folclorul se poate manifesta prin multe forme, inclusiv mituri și legende, muzică și cântece, obiecte culturale, poezie și literatură și tradiții și rituri. Acestea rămân în mod continuu una dintre cele mai importante parti ale istoriei culturale și sunt o sursă de inspirație pentru artisti.