Arta culinara poate fi un camp plin de explorat. Din moment ce anumite retete se datoreaza diverse regiuni, culturi si traditii, poate fi dificil sa stii prin ce sa treci. Pe masura ce te dedici mai mult stilului de gatit specific, ideile de base pot incepe sa devina mai clare.
Atunci cand te gandesti la cei mai mari si mai buni experți ai lumii gastronomice, nenumarate optiuni vin in minte. De la Marcella Hazan si Jamie Oliver la Ferran Adria si Julia Child, aceste figuri au contribuit la dezvoltarea conceptului de bucatarie si arta culinara. Am adunat in cele ce urmeaza alegeri recomandate de catre acesti „maestri” gastronomi pentru a crea o lista de produse alimentare in cele mai bune conditii de gatit si ingrediente pentru orice bucataras.
Condimente si arome
Condimentele au rolul de a oferi mai multa savoare si bogatie in retete. Alegerea unei mirodenii de buna calitate poate face diferenta intre o mancare mediocre si una savuroasa. Daca sunteti in pana de idei, optati pentru ceea ce experții in arta culinara recomanda:
• Marcella Hazan recomanda sa uitati de pastele „jar” modeste si sa folositi Basilico, un mix de condimente cu aroma de busuioc proaspat;
• Jamie Oliver crede ca este important sa folositi tarhonul pentru a adauga un plus la anumite sau la toate retetele si preparatele;
• Ferran Adria are un cuvint de relevanta despre sarea de merisoare, preferand sa o foloseasca in trimitere la mancarurile de peste;
• Julia Child recomanda balsamul de trandafiri, sau siropul sau o amestec de condimente „Five-Spice Powder”, un amestec de scortisoara, ghimbir, fenicul, anason si piper.
Ustensile de gatit
Ustensilele de gatit pot face diferenta intre un gatit haotic si reusit. Sculele potrivite vor asigura ca ingredientele sunt gatite in cele mai bune conditii. Printre cele mai importante instrumente, experții includ:
• Marcella Hazan crede ca o tigaie buna, o materie vincoasa care face legatura intre mâncare si persoana care gateste, este extrem de importanta.
• Jamie Oliver are un amestec special de vase pentru pregatirea unui mare nr. de mese, optimismul sau al alimentelor il motiveaza in alegerea cazanelor grosiere și a cratitelor mai mari;
• Ferran Adria se axeaza mai mult pe tehnologie, aleargand rapid tehnologia moderna, tehnologia va deveni esentiala in locuinta fiecarui bucatar;
• Julia Child, desi este vazuta traditionala in bucatarie, include elementele actuale precum robotul de bucatarie si masina de gatit cu aburi.
Surse de carne și produse de origine animala
Produsele alimentare de origine animala sunt preferate la fel de mult de consumatori ca si de experții in gastronomie. Experții in arta culinara prefera, de obicei, sa opteze pentru surse de carne de cea mai buna calitate:
Aceasta presupune adesea abordarea lor in ingredientele mesei dar si in modul particular in care prepara carnea si produsele de origine animala:
• Marcella Hazan- recomanda sa se aleaga carnea proaspata si sa se evite produsele preambalate.
• Jamie Oliver se foloseste de tipul „farm-to-table”, preferand sa se aleaga produse proaspete si sa foloseasca ingrediente ecologice certificate;
• Ferran Adria recomanda produsele la mancarea remanenta, neobezetiind reducerea, hranirea si pastrarea fragarilor mai bune cu mai multe ingrendiente, adesea produse de origine animala;
• Julia Child – opteaza pentru produse de buna calitate, aprobatate sanatos;
Legume și fructe
Legumele sunt de mare ajutor in crearea sau completarea savoarii unei retete. De aceea experții din domeniul artei culinare prefera sa aleaga, implicit sa foloseasca cele mai bune produse din aceste categorii:
• Marcella Hazan recomanda sa se foloseasca legumele pregatite si curatate in bucatarie, pentru a savura mancarea ca un adevarat profesionist;
• Jamie Oliver se ghideaza dupa principiul inocuitatii produselor namely, produsele presarate sau preambalate trebuie inlocuite cu o optiune mai mica;
• Ferran Adria incearca sa isi realizeze adesea retetele din legume si fructe proaspete.
• Julia Child a adus pe piata legumele marinate si conservate pentru preparatele ei adesea remarcabile, ierburi aromate si ierburi aromate.
Ritm alimentar
Modul cum producatorii de retete, cei interesati de arta culinara prefera sa se ghideze in modul specifci in care consuma alimentele, poate fi considerata ca un punct important in dieta lor zilnica:
• Marcella Hazan este un spirit liber pe plan alimentar si prefera sa isi formeze cele mai variate retete;
• Jamie Oliver se opune in tratarea alimentelor ca pe niste „treburi” de facut si opteaza pentru a le considera retele gastronomice complete;
• Ferran Adria crede ca mesele tale ar trebuie sa impinse in directia creativitatii și sa ofere o oportunitate de relaxare si de influentarea de pozitiva a poftelor alimentare;
• Julia Child incorporateaza, adesea, elemente distinctive in mesele sale, cum ar fi deserturile sale, oferind invitatilor la masa sa lungeasca sau sa mareasca perioada de servire din bucatarie.
In ceea ce priveste arta culinara si experții, ei considera ca exista multe optiuni și alternative disponibile pe piata dar, desigur, alegerile trebuie sa fie cele mai bune. Sursele de carne, produsele de origine animala, legumele si fructele pot fi alese si folosite in retetele creatoare de momente memorabile. Ustensilele potrivite te vor ajuta sa gatesti cele mai gustoase preparate si condimentele pot adauga savoare și aroma mancarurilor tale. In final ritmul alimentar, structurat și recomandat de experți, poate face diferenta intre o masa gustoasa si o cina excelenta.