Ti se pare greu sa fii lider? Oricat de greu ar parea, exista un element pe care oricine, inclusiv tu, il poti folosi pentru a deveni un lider nascut, indiferent de situatie. Aceasta este ceea ce cercetatorii au denumit stiintific „abilitatea de a lua initiative”. Este vorba despre dorinta ta de a merge mai departe si de a lua decizii atunci cand devii parte dintr-o situatie grea. Acesta este unul dintre lucrurile care ne deosebeste de celelalte esente, principalul lucru nefiind noi insine ci decizia pe care o luam in cazul unui eveniment. Acesta este secretul ascuns al liderilor înnăscuți.

Iata care sunt lucrurile pe care le poti face pentru a deveni un lider înnăscut:

  1. Stabileste-ti propriile principii
    Toate deciziile liderilor nascuti sunt fundamentate pe principiile pe care si le-au ales. Tu trebuie sa-ti stabilesti propriile seturi de principii in care sa crezi si sa le aplici ori de cate ori te confrunti cu o situatie.

​2. Accepta riscurile
Riscurile sunt parte din calatoria oricarui lider. Daca nu esti dispus sa accepti provocarile pe care aceste riscuri le implica, atunci nu vei avea niciodata calea spre succes. Acesta este unul dintre lucrurile pe care ar trebui sa le respecti daca vrei sa fii un lider nascut.

​3. Nu te teme de a esua
Frica de a esua este cel mai mare obstacol de care se lovesc liderii nascuti. Cu toate acestea, ei sunt constienti ca nu vor fi adevarati lideri decat in momentul in care invata sa isi asume riscurile si sa se ridice din greseala.

​4. Gandeste mai inalt
Trebuie sa fii pregatit sa te gandesti in mod constant la modalitati noi prin care poti face lucrurile diferit, noi tehnici si strategii prin care poti lumina calea catre succes.

​5. Fii creativ
Creativitatea este, de asemenea, o parte esentiala pe care trebuie sa o ai cu tine, daca vrei sa te pregatesti sa devii un lider nascut. Fii deschis la orice idei si inovatii pentru a putea duce lucrurile la un nivel superior.

​6. Asculta-ti instinctele
Atunci cand actionezi in virtutea instinctelor tale, exista sanse mari sa scapi intotdeauna victorios. Este un aspect pe care fiecare lider nascut trebuie sa il aiba in vedere.

​7. Sprijina-ti echipa
Un adevarat lider isi sprijina intotdeauna echipa si contribuie la marirea productivitatii, motivandu-i si incurajandu-i sa atinga orice obiectiv au stabilit.

​8. Nu accepta compromisuri
Nu accepta niciodata compromisuri si nu te abate de la principiile pe care le-ai stabilit pentru a putea obtine rezultatele bune.

​9. Fii dedicat
Dedicatia ta si munca asidua sunt ingredientele esentiale pentru a putea obtine succesul si pentru a te prezenta ca un lider nascut.

​10. Focusul
Este o trasatura esentiala a liderilor care il fac sa se distantizeze de ceilalti. Fii pregatit sa iti asumi provocarile si sa mentii mereu focusul tau asupra visurilor si telurilor tale.

Subliniind punctele esentiale de mai sus, pentru a fi un lider înnăscut este important sa urmezi pasii urmatori:

● Stabilește-ți propriile principii
● Accepta riscurile
● Nu te teme sa esuezi
● Gandeste mai inalt
● Fii creativ
● Asculta-ti instinctele
● Sprijina-ti echipa
● Nu accepta compromisuri
● Fii dedicat
● Focusul

Indiferent de situatia in care te gasesti, aceste sfaturi te pot ajuta sa iti atingi obiectivele. Liderii nascuti au tendinta de a face lucrurile diferit, de a ramane motivati si de a rascoli pe ceilalti si asta ii face sa se deosebeasca de ceilalti.

De ce un lider trebuie sa isi asume responsabilitati?

Cand vorbim despre lideri înnăscuți politicieni, antreprenori sau orice alt gen de lider, responsabilitatea este elementul cheie pe care el trebuie sa si-l asume. Responsabilitatea se refera la felul in care respectivul lider isi conduce gașca, modul in care isi conduce afacerile si, mai ales, felul in care se comporta si prezinta in fata tuturor.

Un lider de succes isi preia responsabilitatea pentru actiunile sale, cat si ale celor din jur, care sunt implicati intr-o anumita situatie sau activitate. Iar acesta trebuie sa se asigure ca, atunci cand se iau decizii, acestea sunt cele mai potrivite pentru binele comunitatii, pentru a atinge obiectivele si a servi interesul publicului.

De asemenea, isi asuma responsabilitati fata de echipa pe care o conduce, facilitand dialogul si educandu-i pe membrii sai in ceea ce priveste luarea deciziilor optime.

Cum sa faci fata presiunii?

Unul dintre cele mai dificile lucruri la care un lider trebuie sa faca fata este presiunea. in mod obisnuit, presiunea se aplica la nivelul deciziilor pe care le ia, al rezultatelor ce trebuie sa le obtina si al felului in care se comporta in fata tuturor.

Presiunea poate fi privita ca o harta a intelegerii si a experientei tale, care te poate ajuta sa iti indeplinesti obiectivele propuse. Cu toate acestea, presiunea poate deveni usor o greutate si te poate face sa dai gres, daca nu reusesti sa te adaptezi la ea.