Blockchain este un concept teribil de fascinant. Acest protocol de securitate revoluționar a fost dezvoltat inițial pentru Bitcoin, moneda criptografică, dar tehnologia se aplică acum în multe domenii diferite ale industriei financiare. Oamenii de afaceri și cei din finanțe tratează acest subiect cu interes și cu mare entuziasm. Băncile adopta tehnologia Blockchain pentru a putea satisface cererile unor produse bancare se mai rapide și mai sigure în lumea bancară fără hârtii.
Ce este Blockchain?
Blockchain (sau, „lanțul de blocuri”) funcționează ca un „scenariu de afaceri” digital, în care toate tranzacțiile sunt înregistrate și stocate într-un contabil global. Toate aceste date sunt „blocuri” independente, legate împreună într-o „lanț”, care este distribuită către mai mulți utilizatori – deci, include o mulțime de informații. Având în vedere că sistemul blockchain este construit pe principiul distribuit, fiecare utilizator poate accesa și verifica aceste date și acțiuni, ceea ce înseamnă că păstrează toată lumea implicată în tranzacție informată și transparentă.
De ce folosesc băncile tehnologia Blockchain?
Atât băncile, cât și toate sistemele bancare sunt în rapida schimbare pe măsură ce tehnologia evoluează și se integrează în sistemele bancare. Pe lângă faptul că noutățile technologice îmbunătățesc constant produsul bancar, deregularea și fragmentarea pieței obligă băncile să se adapteze. Blockchain le oferă oportunitatea de a face asta. Băncile au recunoscut avantajele pe care le oferă tehnologia Blockchain și o folosesc acum pentru a gestiona tranzacțiile bancare într-un mod mai ieftin și mai eficient, precum și pentru a realiza colaborări cu alte bănci și cu provideri de servicii financiare de încredere, pentru a asigura siguranța unor tranzacții.
De ce acest lucru este important pentru băncile din prezent?
Tehnologia Blockchain le oferă băncilor mari și mici unele dintre avantajele pe care le căutau. Deoarece este un sistem descentralizat, toate tranzacțiile sunt verificate în timp real de către mai mulți utilizatori și înregistrate într-o bază de date publică transparentă și în siguranță. Diminuează riscurile legate de fraudă și hărțuire cu asigurare și implementare mai rapide și mai exacte.
Dezvoltarea produselor
Tehnologia Blockchain le permite băncilor să își dezvolte produsele și serviciile și să le aducă pe piață mai rapid. Cu aceasta platformă, băncile pot crea monede virtuale care pot fi folosite pentru tranzacții. Acest lucru le oferă băncilor mai multe posibilități pentru dezvoltarea produselor și a serviciilor, îmbunătățind astfel experienta clienților.
Eficiente operationale
O altă cale în care băncile pot beneficia de tehnologia Blockchain este prin optimizarea eficienței lor operaționale. Deoarece Blockchain stochează date în mod descentralizat și transparent, procesul de procesare a tranzacțiilor este unul simplificat. Acest lucru permite băncilor să proceseze mai multe tranzacții și să le facă mai rapid și mai eficient. Reducerea costurilor si a timpului pe care banca îl petrece pe processarea tranzacțiilor va permite băncilor să aibă fonduri mai mari pentru unele alte proiecte bancare.
Retail Banking
Unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei Blockchain pentru bănci este că acestea pot atrage clienți de pe piața retail. Astfel, acestea pot livra produse și servicii bancare noi și mai eficiente pe care le pot oferi clientilor. Dacă banca utilizează cu succes platforma blockchain, aceasta va putea oferi clienților care utilizează serviciile sale un nivel mult mai mare de securitate a tranzacțiilor și o experiență de tranzacționare mai rapidă și mai confortabilă.
Chiar daca schimbările reglementatorii și regulamentele ar putea fi furnizeate mai eficient prin intermediul Blockchain, ambele au încă un impact limitat asupra băncilor și a serviciilor pe care acestea le oferă. Acest lucru se datorează faptului că băncile și autoritățile de reglementare nu încă nu au folosit tehnologia Blockchain într-ingsistemele bancare.
Cum se pregătește industria bancară?
Industria bancară este în prezent pregătită pentru a folosi puntea către succesul viitor al tehnologiei Blockchain. Băncile sunt proaspete a adopta tehnologia blockchain pentru a face tranzacțiile mai rapide și mai sigure. De asemenea, vor folosi tehnologia Blockchain pentru a spori eficiența și scalabilitatea lor operațională și pentru a crea produse și servicii mai competitive și mai atractive pentru clienții săi.