Mierea este unul dintre cei mai vechi alimente consumate de om și, de-a lungul secolelor, aceasta a jucat un rol vital în comunitate. Este vorba despre un produs popular și versatil care poate fi folosit în aproape orice fel. Dar, înainte de a putea ajunge în interiorul cutiilor de vânzare cu amănuntul, albinele trebuie să o producă. În acest articol, facem o trecere în revistă despre ce fac albinele, de ce mănâncă miere și ce fac viespiile.
Ce fac albinele?
Albinele joacă un rol vital în pollinizarea plantelor. Acestea aduc polen de la floră la floră, contribuind la asigurarea unei cantități ridicate de hrană pentru produsele alimentare pe care le consumă oamenii. În plus față de pollinizare, albinele produc și miere. Acestea se concentrează asupra hrănirii și îngrijirii corturilor de albine, comportându-se ca insectele sociale.
De ce mănâncă albinele miere?
Mierea este principala sursă de hrănire pentru albine. Acesta conține zaharuri pe care albinele le pot transforma în resurse energetice. De obicei, albinele produc miere care le folosesc pentru hrănirea propriilor lor stupi. Este folosit ca sursă de energie pentru construirea și repararea stupului și a celorlalte camere; de asemenea, este folosit pentru a hrăni puietul și pentru a oferi suplimente nutriționale pentru albinele adulți.
Mierea are o compoziție organică. Conținutul său variază în funcție de sursa de nectar și fiecare tip are propriile sale beneficii nutriționale.
Mierea conține:
- Zaharuri : Sucrose , Glucose , Fructoza;
- Vitamine și minerale : Acid ascorbic , Fier , Acid folic;
- Proteine și lipide ;
- Fitochimicale și antocianine;
- Polen și acizi organici;
- Apa și hidroxietilceluloza.
Mierea poate ajuta la menținerea unei stări de sănătate adecvate și îmbunătățită nu doar pentru albine, ci și pentru oameni.
Cum recoltează albinele mierea?
Albinele recoltează mierea de la cele mai comune surse de nectar. Acestea include flori cât și fructe mai rare, cum ar fi meri sau piersici. Acestea transportă mierea la construirea stupului, unde ea este folosită ca sursă de energie și hrana. Procesul de colectare a mierii necesită o prelucrare și stocare specială, iar albinele învață această abilitate de la alte albine în stup.
Cum îl procesează albinele pe miere?
Odată ce albinele au colectat mierea, suprafața este învelită cu muște și lipite cu saliva producătoare de ceară (febrele). Acesta are rolul de a prelua aerul și electricitatea de la celulele de miere, pentru a le feri de conținutul său umed. Mierea este apoi uscată și concentrată prin amestecare și încălzire. De asemenea, albinele adaugă propriul lor enzim (invertaza) pentru a converti glucoza în fructoză. Acest proces îmbunătățește gustul mierii și o face mai ușor de digerat.
Cum este stocată mierea de către albine?
Când mierea este prelucrată, albinele stochează în cuiburi pentru consum și care ulterior pot fi folosite pentru hrănirea puilor și pregătirea larvelor pentru schimbarea lor în albine adulți. Cuiburile sunt poziționate strategic pe pereții stupului și umplute cu mierea, pentru a proteja împotriva schimbării temperaturilor și a prevăzi împotriva pierderilor de miere.
Ce fac viespile?
În timp ce albinele sunt practice pentru a ne ajuta în producerea produselor alimentare, viespile nu sunt foarte utile. Acestea pot fi adesea văzute în și în jurul covoarelor, în timp ce în mod natural se hrănesc cu insecte. În timp ce albinele se bucură de nectar și polen, viespii nu sunt din aceeași categorie și produc de rar miere. Acestea construiesc cuiburile lor sub acoperește și se hrănesc cu viermi și insecte capturate. De asemenea, viespii se pot hrăni și cu oportunistică miere de albine.
Mierea este un aliment nutritiv care are un sentiment al bunăstării în zilele noastre și, în urmă cu milioane de ani, a asigurat o parte importantă din dieta oamenilor. Remarcabil, albinele au avut un rol vital în producția acestei linii nutritive. Acestea colectează sursele de nectar și polen, le prelucrează, le stochează și le hrănesc puii. Mierea este folosită ca principala sursă de energie și hrană a albinelor, fiind și o parte din dieta oamenilor. Pe lângă albine, viespii au foarte puțin, dacă deloc, rol în producția de miere. Acestea se hrănesc cu insecte și, deși se pot hrăni cu miere furata.