Realismul este o tendință a literaturii din secolul al 19-lea, menținută de mulți scriitori moderni și contemporani. Acesta propune să prezinte viața așa cum este ea în realitate, prin descrierea obiectelor, modului de gândire al oamenilor și al halului în care se schimbă viața din cauza acțiunilor lor. Principiul realismului stabilește că ființele umane nu sunt nici perfecte nici morale perfecte, ci sunt dictate de propriile trăiri și impulsuri. Acesta spune că personajele pot fi descrise ca fiind imperfecte și că lucrurile nu se întâmplă numai din cauza tendinței seoretice a oamenilor.

Principiul realismului

Realismul este o mișcare artistică și literară care se concentrează pe prezentarea realității așa cum este ea în literatură și în arta vizuală. Filosofia principiului realismului se bazează pe faptul că lumea reală trebuie reflectată fidel în artă, adică povestirile și operele de artă trebuie să descrie ceea ce provine din lumea reală. Acest principiu stabileste ca fiintele umane si obiectele din lumea reala sa fie prezentate si descrise intr-o forma realista, adică exact asa cum sunt de fapt.

Realismul este, de asemenea, o abordare filozofică. Aceasta spune că lumea și ființele umane există înainte de a avea un caracter simbolic sau filozofic profund, și că această prezumare este necesară pentru a face arta și literatura verosimil. De asemenea, realismul considera natura umana ca fiind nu numai complexa și ambiguă, ci și imperfecta. În egală măsură, este un principiu în muzică, evidențiind nuanțele complexe și inconsistențele atmosferei reale.

Literatura Realista

Literatura realista tinde sa prezinte situatii si personaje care provin din lumea reala si reflecta aceasta lume prin prezentarea adevaratilor oameni, evenimente si mediilor. Fie ca este vorba de autori precum Leo Tolstoi, Gustave Flaubert sau Gustave Courbet, realistii au fost criticați pentru modul lor de a se concentra asupra descrierilor precise ale evenimentelor sau persoanelor, în detrimentul idealurilor și utopiilor.

Un element cheie al realismului il constituie faptul ca acesta vrea sa prezinte probleme sociale asemenea modului in care sunt ele prezentate in realitate si nicidecum prin intermediul utopiilor. De exemplu, operele lui Victor Hugo prezinta modul de trai al indivizilor ramasi in urma la Parisul din prima jumatate a secolului al 19-lea, asa cum lumea reala a oferit o imagine de sine pe atunci.

Consecintele Realismului

Realismul a avut multe efecte asupra literaturii și culturii. O poveste realistă adresează o temă mai profundă decât o nuvelă romantică, deoarece realismul cere ca scriitorul să urmeze line controlat și să prezinte temele în cea mai completă formă posibilă.

Realismul a foarte probabil contribuit la schimbarea perceptiei asupra oamenilor si a societatii. Acesta a mai fost un factor important pentru schimbarea perceptiei despre realitate si adevar care s-a dezvoltat in secolul al 19-lea. Realismul a abordat teme care fusesera vazute drept tabu inainte, inclusiv partea spirituala a vietii si felul in care oamenii interacționează între ei.

Realismul a influentat, de asemenea, literatura secolului al 20-lea, inclusiv romanul modern, drama si nuvelistica. A inspirat proza unor scriitori moderni precum Leonard Woolf, Ernest Hemingway si William Faulkner, care au prezentat problemele si temele societatii in operele lor. Unele dintre reprezentările ființelor umane sunt rafinate, în timp ce altele sunt neobisnuit de crude.

Realismul în pictură și arta vizuală

Realismul s-a transferat și în pictură și în arta vizuală și a fost reprezentat, probabil, la început prin arta realistă franțuzească din secolul 19. Acest gen de artă a înlocuit romanticismul cu o imagine mai obiectivă și mai exactă a lumii.

Arta realista se concentra pe o fotografie precisa a lumii, fara ca obiectele sau scenele sa fie influentate de sentimentele artistului sau de seo. Viziunile realiste presupun ascultarea lumii obiective de valori morale si ca este nevoie de adevaruri obiective in arta. de asemenea, realismul prezinta influente in picturi ale luminii si culorii, care reflecta sau prezinta o stare de spirit distincta.

Pictorii realistii incearca sa prezinte lumea reala cat mai fidel, evitand sa foloseasca concepte familiale sau metafore, deoarece acestea pot face interpretarea unei teme mult mai abstracta. De exemplu, o pictura realista care se concentreaza pe lumina si umbra poate capta mai mult adevarul unei zile decat o pictura romantica, deoarece tema este prezentata fara a folosi simboluri sau exagerarea.

Înțelegând realismul

Realismul presupune, prin urmare, dorința de a prezenta lumea reala, asa cum este ea, fara a idealiza datele sau detaliile, cauzele sau consecințele, chiar daca acestea nu sunt frumoase si ar putea fi neplacute. Acesta are ca scop prezentarea lumii asa cum este ea de fapt, fara a idealiza indivizii sau evenimentele.