Cuvântul „artă digitală” are o istorie lungă și evoluează de-a lungul timpului. Arta digitală este una dintre formele de artă care a prins contur în decursul deceniilor. Arta digitală a evoluat în decursul anilor de la înregistrări audio și imagini creative până la tehnologii mai noi, asemenea utilizării computerelor laptop și creearea de aplicații inteligente, dar și diferite conecepții de artă.

Evoluția tehnologiei a fost factorul important în promovarea nivelurilor superioare ale artei digitale. Computerul a revoluționat maniera în care pot fi create asemenea forme de artă, prin instrumentele pe care le oferă artistilor. Toate aceste evoluții au adus posibilitatea ca arta digitală să se dezvolte și să producă numeroase opere de artă care să fascineze milioane de oameni. Aceste opere au influențat de-a lungul anilor apariția și dezvoltarea altor forme de artă.

Începutul artei digitale

Artele digitale s-au născut în anii 1950, odată cu dezvoltarea industriei muzicii. Componenta digitală din această industrie a dat startul unui nou fel de expresie artistică ce era capabilă să exprime sentimente și personalitate într-un mod inedit. Utilizarea aparatelor de înregistrare automate l-au făcut posibil pe compozitor să redefinească sunetul melodiilor deja cunoscute, sau chiar să creeze aranjamente noi. Acest fenomen a cunoscut mult succes în rândul oamenilor interesați în muzică și a câștigat milioane de admiratori.

În deceniile următoare, tehnolgia era deja folosită pentru crearea de aplicații bazate pe computer, ceea ce a deschis o noua poartă de acces al tuturor artiștilor creativi. Au apărut numeroase programe folosite pentru prelucrarea și editarea imaginilor, ceea ce le oferea artistilor oportunitatea de a folosi și imagini pentru a-și exprima sentimentele și gândurile.

Generațiile următoare de artiști digitali

Începând cu anii 2000, sectorul tehnologic și digital s-a dezvoltat într-un ritm amețitor și a început să fie folosit în diferite domenii și industrii. Acest lucru a făcut ca generațiile de artiști digitali să fie ceva mai experimențale, încercând să creeze ceva cu adevărat neobișnuit. Computerele au devenit mai mici, mai portabile și au început să fie ceva mai simpatice, oferind artiștilor posibilitatea să lucreze oriunde, când și cum vor.

În prezent există foarte multe forme de artă digitală, de la fotografie digitală și design grafic până la fotomontaj și video 3D. Aceste forme de artă au devenit foarte populare în rândul publicului. Multe dintre aceste forme sunt folosite și într-o manieră comericală, de către companii, pentru a promova produsele lor. Acionează ca un mijloc care conectează publicul cu produsele și serviciile lor.

LListă cu artiști notabili ce au contribuit la arta digitală:

• Hiroshi Sugimoto
• Cory Arcangel
• Jeremy Blake
• Tracey Emin
• Allison Kudla
• Beatriz Milhazes
• Takashi Murakami
• Yoko Ono
• Nam June Paik
• Robert Rauschenberg
• Bill Viola
• Kara Walker

Influența artei digitale asupra artei contemporane

Multe dintre mediiile și procesele de creație folosite de artiștii care produc arta digitală au influențat și alte forme de artă. Arta digitală a adoptat multe dintre procesele și influențele artelor contemporane și le-a folosit pe ascensiunea sa.

Cu toate acestea, arta digitală a influențat și alte forme de artă. Arta installațiilor interactive și sculpturile interactive au fost inspirate în primul rând de artele digitale. Aceste forme de artă s-au bucurat de un succes imens, influențând migrația către sfere artistice și construind comunități de artiști.

De asemenea, arta digitală a influențat și artele vizuale, crescând interesul față de procesele de scanare, design web și produse video. Arte precum animație, gaming, editare video, efecte speciale și câteva alte forme de media au fost de mare ajutor pentru artistii care caută ca moduri de a prezenta ideile lor printr-un medium familiar publicului larg.

Rezultate finale

Totul împreună, datorită tehnologiilor avansate și a persoanelor creative, arta digitală a avansat într-un ritm rapid de-a lungul anilor. A influențat multe alte forme de artă precum și industria în sine. A crescut interesul publicului față de această formă de artă și a dat naștere unor noi globalizate, precum și la sectorul creativ și tehnologic. Sperăm ca această tradiție să continue să fie explorată și îmbunătățită pe măsură ce anii vor trece.