Dezvoltarea unei aplicații mobile este un proces complex și durează de obicei o perioadă de timp variabilă, în funcție de nevoile fiecărui proiect. De asemenea, contribuie și factori externi cum ar fi posibilitățile tehnice de execuție și conceptul aplicației. În acest articol ne vom concentra pe cât durează dezvoltarea unei aplicații mobile și pe ce elemente ar trebui să le includeți în procesul de dezvoltare pentru a accelera dezvoltarea, fără a compromite calitatea produsului final.

1 Cât durează dezvoltarea unei aplicații mobile?

Durata de dezvoltare a oricărei aplicații mobile variază foarte mult în funcție de proiect și de specificațiile tehnice. Cu toate acestea, echipa de dezvoltare poate estima foarte bine cu câți ani de muncă presupune implementarea proiectului dumneavoastră.

În general, o aplicație standard poate dura intre 4 și 5 luni, în timp ce o aplicație mai complexă poate dura de la 6 la 12 luni.

Acest lucru se datorează faptului că, în primul rând, timpul de dezvoltare necesar unei aplicații mobile depinde de moneda de schimb între juniorii de programare și seniorii din echipa de dezvoltare. În al doilea rând, trebuie luate în considerare și timpul și banii pe care trebuie să-i alocați pentru servicii externalizate – cum ar fi dezvoltarea brandului, designul, testarea, publicarea și promovarea aplicației.

2 Procesul de dezvoltare a aplicațiilor mobile

Înainte de a putea estima cât durează dezvoltarea unei aplicații mobile, este important să înțeleagăm mai întâi care sunt pașii implicați în procesul de dezvoltare. Principalele etape în dezvoltarea unei aplicații mobile sunt:

  1. Analiza și planificarea: Acesta include recensământul necesităților în funcție de strategia de afaceri, definirea scopurilor și obiectivelor, definirea funcționalităților, a arhitecturii aplicației și a zonelor de îmbunătățire. Acestea sunt pașii de bază prin care se efectuează definirea scopurilor aplicației și analiza celor necesare pentru implementarea ei.

  2. Designul: Acesta implică crearea unui concept și a unei grafice frumoase și atractive a aplicației, care să corespundă cerințelor de scop, funcționi și să fie armonios și simplu de folosit.

  3. Programarea: Implementarea codului de programare pentru crearea aplicației.

  4. Testarea: Testarea a trecut prin procesul automatizat și de explorare manuală și se face pentru a garanta că aplicația funcționează cu succes în medii multiclient.

  5. Publicare și promovare: Acestea sunt ultimul pas înainte de lansarea în producție. Publicarea se face prin submisia aplicației la magazinul de aplicații ales, iar promovarea prin intermediul rețelelor de socializare și în aplicații de notificare SMS.

3 Metode alternative de accelerare a dezvoltării aplicațiilor

Există mai multe metode prin care puteți accelera procesul de dezvoltare a unei aplicații mobile. Iată câteva dintre ele:

  1. Utilizarea unor scripting-uri rapid de programare – Există scripţi rapid de programare, care pot realiza rapid procesul de dezvoltare. Aceste script-uri pot îmbunătăți semnificativ rezultatele și ușurează procesul de programare.

  2. Automatizarea testelor – Utilizarea metodei de automatizare a testelor și a testelor pilot permite economisirea efortului și a timpului necesar pentru procesul de testare.

  3. Re-utilizarea unor coduri existente – Codurile prezente deja în alte aplicații pot fi reutilizate în aplicația dumneavoastră și pot salva cu ușurință abordarea code-ului de la zero.

  4. Îmbunătățirea funcțiilor – Funcționalitățile aplicației pot fi îmbunătățite prin coduri existente de programare, cum ar fi gradarea performanței aplicației și îmbunătățirea fiabilității și a securității.

Dezvoltarea unei aplicații poate fi complicat și ia mult timp. Cu toate acestea, prin înțelegerea procesului de dezvoltare și a metodelor alternative pentru accelerarea lui, se poate reduce semnificativ perioada de dezvoltare a unei aplicații mobile fără a sacrifica calitatea și ușurința folosirii aplicației finale.