Dezvoltarea culturală se referă la introducerea, dezvoltarea şi perpetuarea valorilor, normelor, obiceiurilor, a credinţelor, a artei, a tehnologiei şi a mai multor alte elemente ce alcătuiesc cultura unei naţiuni sau a unui grup. Dezvoltarea culturală are loc în mod natural, însă termenul acoperă și acţiuni directe și intenţionate pentru a îmbunătăți sau modifica cultura unei grupări sau regionale. Acestea sunt realizate de către guvern, organizații sociale sau abordate individual în scopul de a îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții comunității.

I. Ce înseamnă, de fapt, dezvoltarea culturală?

Dezvoltarea culturală se referă la introducerea, dezvoltarea şi perpetuarea diferitelor elemente ce alcătuiesc cultura unei naţiuni sau a unei comunităţi. Acestea includ valorile, obiceiurile, credinţele, proiectele artizane și tehnice, muzica, poezia, dansul, istoria și mai multe alte elemente ce alcătuiesc cultura unei regiuni sau a unei comunităţi.

II. Scopul dezvoltarii culturale

Dezvoltarea culturală poate servi la îmbunătăţirea vieţii comunităţii. Ea oferă o mai mare siguranţă și bunăstare prin creșterea nivelului de cultură al membrelor comunităţii, încurajarea bunei guvernări și contribuția la îmbogăţirea comunităţii. De asemenea, poate contribui la menţinerea tradiţiilor și crearea unei mai bune înţelegeri între diferite culturi.

Dezvoltarea culturală este, de asemenea, parte integrantă a dezvoltării generale a unei naţiuni. O cultură bună poate contribui la crearea de noi oportunităţi de afaceri, creşterea nivelului de trai și a nivelului de educaţie.

III. Tipuri de dezvoltare culturala

Dezvoltarea culturală poate fi abordată în mai multe feluri. Acestea pot fi împărţite în două mari categorii:

  1. Activităţi intenţionate: Acest gen de dezvoltare culturală presupune acţiuni îndreptate în mod intenţionat către îmbunătăţirea culturii comunităţii. Acestea pot include acţiuni politice și economice, educaţionale, acţiuni intenţionate de șah, programuri culturale și sociale și mai multe alte activităţi. De asemenea, pot include chestiuni mai mari, cum ar fi lupta împotriva discriminării religioase și încurajarea toleranţei. Acest gen de dezvoltare culturală poate fi realizată de către guverne, organizaţii non-profit, grupuri de acţiune și alții.

  2. Dezvoltare naturală: Dezvoltarea naturală a culturii se referă la evoluţia naturală și schimbările ce se produc fără îndrumarea directă a vreuneia dintre populaţii mari sau îndrumări de către guvern. Aceste schimbări se produc ca răspuns la forţele istorice, schimbările tehnologice, economice și sociale şi pot avea unele efecte asupra culturii comunităţii sau a unei naţiuni. De exemplu, trecerea de la o tehnologie de producţie artizanală la o tehnologie industrială poate avea un impact major asupra obiceiurilor și a modului de viaţă al unei comunităţi.

IV. Beneficiile dezvoltării culturale

Efectele benefice ale dezvoltării culturale pot fi simţite la nivel local, regional şi naţional. Iată câteva dintre principalele beneficii:

  1. Oportunități economice – Dezvoltarea culturală poate aduce multe oportunităţi economice la nivel local și naţional. Acestea se pot extinde de la încurajarea turismului cultural prin promovarea obiceiurilor, tradiţiilor sau a artei, la crearea de noi afaceri și oportunităţi de muncă legate de îmbunătăţirea infrastructurii și a accesului la noi tehnologii.

  2. Îmbunătăţirea educaţiei – Cu cât gradul de educaţie este mai mare, cu atât vor fi mai mulţi oameni pregătiţi și informaţi cu privire la diversele aspectele legate de dezvoltarea comunităţii. De asemenea, educaţia oferă variante de ieșire din sărăcie și oferă posibilitatea de a-ţi exprima mai bine talentele.

  3. Valori şi obiceiuri – Dezvoltarea culturală poate ajuta la menţinerea și protejarea tradiţiilor și valorilor locale sau naţionale. Acest lucru poate contribui la păstrarea identităţii unor grupuri în contextul schimbărilor sociale rapide.

  4. Îmbunătăţirea standardelor de viaţă – Dezvoltarea culturală poate ajuta la îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei prin oferirea oportunităţilor culturale și educaţionale. Acest lucru poate duce și la îmbunătăţirea nivelului de sănătate.