Una dintre cele mai vechi şi fascinante moduri de exprimare artistică, pictura cu acuarelă se bucură de o revigorare modernă printre artişti deopotrivă profesionişti sau amatori. O baza tehnică excelentă şi versatilitatea ei au asigurat că pictura cu acuarelă a meritat un loc special în şcoala de artă. Iar ca să pricepem mai bine de unde provine acest mediu, să cercetăm istoria revoluționară a picturii cu acuarelă.

Origini şi evoluția inițială

Pentru a ne da seama de crearea unei istorii revigorante trebuie să ne întoarcem sute de ani în urmă. În antichitatea egipteană, romănă şi chinezească, schiţe stricte şi schiţări se foloseau ca instrumente intuitîve de înregistrare a informaţiilor şi a schițelor pentru construcţii. Aceste metode de schiţare au evoluat în tehnicile de pictură cu acuarelă pe care le folosim în zilele noastre, crescînd în răspândire la sfârşitul secolului al XV-lea în Europa. Ceea ce înseamnă că artiştii aveau dreptul să-şi folosească liber imaginaţia şi să pictureze ce văd în natură fără îngrădirea doar a câtorva lumini sau umbre.

Dezvoltarea şi popularitatea picturii

Datorită materialelor locale şi avansării în tehnologia prelucrării de hârtie, pictura cu acuarelă a început să devină extrem de populară în Europa către mijlocul secolului al XVIII-lea. Şi pentru că tehnica de acuarela se pricepea din ce în ce mai bine, artiştii îşi foloseau talentele spre a face imagini realistic şi cheltuieli minime. Acest lucru a stimulat studii tehnice şi producţia de culori pe bază de apă, ajutându-i pe pictori să-şi dezvolte mai mult creativitatea. Acesta a fost un moment încântător pentru artă, în care cunoştinţele despre lumi îndepărtate pot fi aduse în atenţie prin dezvăluirea potenţialului pieței.

Răspândirea influenței pe plan mondial

Începând prin secolul al XIX-lea, pictura cu acuarelă a început să se răspândească departe de Europa şi America. Artiştii au expus mai mult imagini pe bază de apă, permiţându-le să ajungă la un public mai mare decât înainte şi să influenţeze artele într-o mai mare măsură. Va fi primul moment în care vechile tehnici de artă vor fi unite cu inovaţiile.

Adepţii moderni ai picturii cu acuarela și dezvoltarea tehnologiei

De la influenţa pe plan mondial, artiştii au răspândit istoria picturii cu acuarelă pe întreaga planetă, iar picturile lor au devenit cunoscute mai mult ca niciodată. Pictorii au continuat să se îmbunătăţească folosind diferite tehnici precum free-wash, panelling, wet-in-wet şi alte tehnici rapide.

În acelaşi timp, în secolul XX, tehnologia a făcut posibilă crearea unor produse noi pentru artişti: culorile au devenit mai ancestrale iar hârtia s-a îmbunătăţit drastic ca calitate. Pe lângă asta,seturile de acuarelă s-au dezvoltat din ce în ce mai mult, făcând în acelaşi timp inventarea unor accesorii specializate.

Influența și revigorarea istoriei

Cu toate acestea, cei mai mulţi artişti vin în acest mediu cu idei despre manipularea culorilor,de ti fiecare hrănind istoria acestei arte. Din această cauză, spectrul culorii a devenit mai extins. Imaginile captivante produse de tinerii artişti au revitalizat acest stil în mai multe formaturi, de la schiţe complexe la cheltuieli minime şi vopsele tipice. Anumiţi producăti ca Winsor & Newton au introdus culori noi şi pigmentii îmbunătăţiţi, permiţându-le celor mai experimentaţi artişti să exploreze noi idei.

Una dintre reperele vieţii artistice

Acest mediu a devenit una dintre cele mai iubite forme de exprimare artistică printre artişti aficionati şi profesionişti. Cel mai bine este evidenţiată prezenţa sa prin Festivalul Internaţional al Acuarelei, o expoziţie anuală ce se desfăşoară în diferite oraşe din Statele Unite ale Americii, Canada şi Europa. Această expoziţie celeborează istoria piturii cu acuarelă, prin aducerea laolaltă a furnizorilor,cumpărătorilor şi artiştilor în spiritul competiţiei fără revendicări.