Lucrurile care un jucător de rugby are nevoie în alimentația lui sunt esențiale pentru performanţă, capacitatea de a atinge şi de a menţine niveluri optime de energie pe parcursul zilelor grele de antrenament sau de competiţii. Pentru a avea succes, toţi jucătorii de Rugby au nevoie de o mulţime de elemente nutritive pentru a-şi susţine şi a-şi îmbunătăţi performanţele.
Iată un ghid pentru a cunoaşte toate nutrienţii esenţiali pe care jucătorii de rugby trebuie să-i includă în alimentaţia lor pentru a obţine rezultatele dorite pe teren.
1: Proteine
Proteinele joacă un rol deosebit de important pentru cei care practică sporturi active precum rugby, întrucât serviciu la regenerarea celulelor musculare, dau energie și ajuta la construirea și întărirea mușchilor. Atunci când se combină cu alte nutrienți, proteina oferă acea energie de care jucătorii de rugbi au nevoie pentru a-şi menţine nivelul de producţie pe parcursul întregii zile.
Cele mai bune surse de proteine pentru jucătorii de rugby includ:
-
carne de pasăre
-
peşte, precum somon, macrou și ton
-
ouă
-
legume
-
produse din soia
-
produse lactate
-
seminţe și nuci
2: Carbohidrați
Carbohidrații joacă un rol foarte important în viața unui jucător de rugby, deoarece oferă energie imediată. De asemenea, acestia ajută muşchii să se recupereze mai repede după un antrenament dificil. Carbohidrații sunt considerați combustibilul principal al unui jucător de rugby.
Cele mai bune surse de carbohidrați pentru sportivii practicanr Rugby sunt:
- paste
- orez
- cartofi
- legume
- fructe
- cereale
- produse de panificație
- dulciuri (în cantități moderate)
3: Grăsimi
Grăsimile sunt cel mai important element al alimentaţiei jucătorilor de rugby, deoarece joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate generale. Grăsimile ajută la producerea energiei necesare jucătorilor pentru a-şi desfăşura activităţile zilnice, ajută la controlarea infecţiilor şi la dezvoltarea creierului.
Exemple de grăsimi nutritive care ar trebui mâncat de un jucător de rugby sunt:
- uleiuri vegetale (precum ulei de măsline, de floarea-soarelui sau de porumb)
- puțină grăsime din carne
- avocado
- alune de pădure
- seminţe
4: Vitamine
Vitaminele sunt vitale pentru jucătorii de rugby, deoarece sunt componente necesare pentru a se simţi bine și a face faţă stresului asupra organismului pe durata antrenamentelor sau competiţiilor. De asemenea, vitaminele ajută la menţinerea sistemului imunitar sănătos, la hidratarea și la o senzație de energie echilibrată.
Cele mai importante vitamine pe care trebuie să le ia un jucător de rugby sunt:
- Vitamina A – joacă un important rol în menţinerea vederii
- Vitamina B – cea mai importantă vitamina pentru energie și metabolism
- Vitamina C – ajută la reducerea inflamațiilor
- Vitamina D – importantă pentru stimularea sistemului imunitar
- Vitamina E – importantă pentru metabolism și recuperare
- Vitamina K – importantă pentru sănătatea oaselor
5: Fier
Fierul joacă un rol uriaș în domeniul sportului, fiind important pentru a vă asigura că nu vă simţiţi epuizat sau trântit înainte să ajungeţi la un nivel de performanţă critic pentru a termina antrenamentele sau altor competiţii fizice. Fierul joacă un factor major în menţinerea energiei în corpul dumneavoastră.
Cele mai bune exemple de alimente bogate în fier trebuie să fie incluse în alimentația jucătorilor de rugby sunt:
- Organele (splină, ficat)
- Carne roşie
- Cereale fortificate
- Fructe uscate
- Leguminoase
- Seminţe și nuci
- Soia
- Produse din ou
- Legume verzi
6: Potasiu
Potasiul joacă un rol critic în viaţa jucătorilor de rugby, deoarece activează plasarea energiei și ajută la menţinerea unei temperaturi corporale optime. Potasiul, împreună cu sodiu și magneziu, este unul dintre cele trei principale electroliţi pentru care cei care practică sportul trebuie să acorde atenţie cu precădere.
Cele mai bune exemple de alimente bogate în potasiu pe care jucătorii de rugby trebuie să le consume sunt:
- banane
- suc de portocale
- produse de soia
- seminte si nuci
- legume (spanac, roşii, cartofi)
- fructe (căpșuni, piersici, caise, struguri)
7: Fibre
Fibrele sunt deosebit de importante pentru alimentaţia jucătorilor de rugby, deoarece ajuta la reducerea nivelului de colesterol, ajută la absorbţia vitaminei și elementelor, și sunt deosebit de benefice pentru sănătatea colonului.