Mindfulnesa și terapia prin atenția plină sunt două tehnici terapeutice din ce în ce mai răspândite astăzi. Mindfulnessul este folosit pentru a ajuta oamenii să își reducă anxietatea și stresul și să se concentreze pe prezent. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de potențialul lor terapeutic spre prevenirea și tratarea anxietății. Deci, cum puteți folosi mindfulness pentru a reduce anxietatea și pentru a vă menține starea de bine? Acest articol va explica importanța practicii mindfulness și vă va oferi câteva tehnici legate de această practică terapeutică.

Ce este mindfulnessul?

Mindfulnessul este definit ca fiind prezent, fără judecată, în fiecare moment al vieții noastre. Acest lucru înseamnă că începem să observăm ultima frază spună și să vorbim despre ea, să avem în vedere ce simțim în momentul prezent și să nu ne identificăm cu sentimentele pe care le avem. Pe de altă parte, aceasta ne ajută să ne conștientizăm modul în care funcționăm și să învățăm să ne gândim într-o manieră pozitivă.

Beneficii și importanța mindfulness-ului pentru anxietate

Printre principalele beneficii ale mindfulness-ului se numără luarea unei atitudini pozitive, eliberarea de anxietate și creșterea concentrației. Practicarea mindfulness-ului ajută la potolirea stresului și la reflecția asupra vieții noastre, ceea ce îi face ideal pentru prevenirea și tratarea anxietății.

De asemenea, mindfulness-ul ajută la schimbarea modului în care vedem sau răspundem la stresantele fiscal de viață. Acest lucru este posibil prin transferarea conștientă a energiei stresului către atenție și conștiență plină. Mindfulness-ul ajută la reglarea emoțiilor și la dezvoltarea unei atitudini mai flexibile față de viața noastră. Acest lucru este extrem de important în lupta împotriva anxietății și depresiei.

Există și puține efecte adverse ale practicării mindfulness-ului. Acestea includ disconfortul emoțional agonizant, sentimente puternice de anxietate și nostalgie, și deseori de confuzie. Dacă simți că te-ai împotmolit din cauza zonei de confort pe care mindfulness-ul te îndeamnă să o părăsești, este recomandat să cauți mai întâi sprijin specializat și apoi să începi să te practici mindfulnessul.

Tehnici mindfulness pentru anxietate

Aici sunt câteva tehnici de mindfulness pe care le puteți încerca pentru a vă ajuta să faceți față anxietății:

  1. Respirația

Observați-vă respirația regulată și încetiniți-vă ritmul. Acest lucru poate face minuni în ceea ce privește reducerea anxietății și calmarea stresului.

  1. Corpul

Rezervați-vă câteva minute în fiecare zi pentru a prezenta aceste emoții corpului. Asta poate include foarte simplu să vă rezervați câteva minute pentru a vă relaxa și a vă ruga. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți și să acceptați emoțiile pe care încercați să le acceptați și să le gestionați.

  1. Gândurile

Gândurile tale și sentimentele tale au putere asupra ta. Urmăriți-vă gândurile și încercați să le acceptați fără judecată. Acest lucru vă va ajuta să le vedeți într-o lumină mai pozitivă, și, în același timp, vă va ajuta să refuzați gândurile negative.

  1. Experiențele

Acum vă puteți conecta la tot ce se întâmplă în prezent, precum sunetele, miresmele sau chiar gustul și textura alimentelor.

  1. Stați în prezent

Observați-vă reacția fizică și mentală față de lucrurile care se întâmplă în prezent și acceptați ceea ce găsiți.

  1. Atenție selectivă

Focusați-vă atenția în prezent și învățați să impedați trecerea din trecut în prezent.

  1. Practici de soție

Rulați un tabel de practică și focalizați-vă asupra unei tehnici de mindfulnes pentru câteva minute pe zi. Acest lucru vă ajută să vă concentrați pe prezent și să vă îmbunătățiți în mod constant concentrare.