Sanatatea mentala este fundamentala pentru toti oamenii, mai ales pentru tineri. Ca parinti, educatori, profesori, noi toti suntem responsabili de plasarea de baza pentru sanatatea mentala a celor tineri. Drepturile razand pentru o minte puternica ar trebui sa inceapa din primii ani de viata. Sprijinirea tinerilor pentru a avea o sanatate mentala pozitiva poate fi inceputa de la orice varsta; comunitatea, familia și școala joaca fiecare rolul lor pentru a-i ajuta pe tineri sa dobandeasca aceste abilitati sociale și psihologice necesare.
Acest articol va da cateva sfaturi pentru a sprijini sanatatea mintala a tinerilor prin identificarea si prevenirea potentialelor probleme, asa cum ar fi depresia, anxietatea, comportamentul dificil si gandirea negativa, precum si prin incurajarea sentimentelor pozitive si a abilitatilor pozitive.
I. Crearea unui mediu sigur pentru tineri
Prima si cea mai importanta strategie pentru a le oferi tinerilor o baza solida pentru o sanatate mentala pozitiva este prin crearea unui mediu sigur. Pentru ca tinerii sa-si desfasoare activitatile fara griji, trebuie sa se simta in siguranta si protejati din partea familiei, a prietenilor si a altor organizatii, cum ar fi școala.
A. Esecurizarea fizica
Esecurizarea fizica este esentiala pentru a asigura un mediu sigur pentru tineri. Acest lucru trebuie sa fie mereu prioritatea. Astfel, primul pas este sa ținem cont de consecventa și ordinea. Lipsa de programe și de amenajari pozitive poate crea un mediu neconvingator, in care tinerii se simt cu adevarat vulnerabili.
Daca acest lucru este permis, tinerii au tendinta de a se simti neapreciati si respinsi, ceea ce poate duce la stari depresive si anxietate. Se recomanda ca adultii sa inceapa sa le ofere tinerilor favorurile si premiile acordate fiecarei activitati reusite, precum si sa le incurajeze sa vorbeasca in mod liber și liber.
Siguranta fizica va oferi un sentiment de siguranta și vor face ca tinerii sa poata experimenta realizari noi si sa se simta pozitiv si fericit.
B. Imbunatatirea conditiilor
Conditiile materiale joaca un rol important in oferirea unui mediu sigur pentru tineri. Adultii ar trebui sa-i ajute pe tineri sa faca fata schimbarilor de mediu și sa se simta liberi sa se expuna convingerilor lor. Acest lucru poate fi realizat prin oferirea de bunuri materiale și resurse adecvate.
O alta modalitate prin care puteti oferi tinerilor un mediu sigur ar fi prin a le asigura ca sunt respectati si ca se bucura de aceeasi libertate pe care adultii o au. Acest lucru le poate oferi sentimentul de apreciere si dragoste si le va incuraja sa-si gaseasca calea lor in lume.
C. Crearea unui mediu empatic
Crearea unui mediu empatic este la fel de importanta ca in cazul sigurantei fizice si materiale pentru ca ofera tinerilor sentimentul ca au fost ascultati si inteleși. Adultii pot face asta prin a le oferi tinerilor acolo unde se simt confortabili, le ofera libertatea de a exprima sentimentele lor si ii ajuta sa le inteleaga.
Adultii ar trebui sa construiasca legaturi cu cei tineri prin intelegere și ascultare empatica și sa-i sprijine prin furnizarea de sfaturi si ajutor. Acest lucru le ofera sentimentul de a fi intelesi si acceptati si creaza un mediu sigur in locul disperarii si stresului.
D. Comunicare
Cea mai buna modalitate de a face ca tinerii sa se simta in siguranta prin incluziune este prin comunicare. Aceasta creeaza sentimentul de identitate si apartenenta si tinerii vor afla ca ele sunt importante in societate si ca sunt apreciate pentru persoanele unice pe care le sunt.
Tinerii trebuie sa fie incurajati sa se deschida despre orice confruntare pe care au pe parcursul anilor lor si sa discute despre ce gandesc si simt. Acest lucru le va permite sa se simta in siguranta si acceptati si sa-si gaseasca sentimentul apartenentei.
II. Recunoasterea problemei de sanatate mentala
A doua strategie pentru a sprijini sanatatea tinerilor este prin recunoasterea si prevenirea potentialei sanatatii mentale, inclusiv a depresiei, anxietatii, comportamentului dificil si gandirii negative.
A. Depresia
Depresia poate fi una dintre cele mai des intampinate probleme de sanatate mentala in randul tinerilor. Depresia poate fi provocata de factori precum tristetea, pierderea intereselor și incapacitatea de a experimenta fericirea. Daca actiunile tinerilor devin problematice sau periculoase, adultii ar trebui sa-i consulte pe tineri pentru a gasi cauza problemei lor si sa se asigure ca acestia sunt in siguranta.
Cauza depresiei poate varia de la persoana la persoana și exista nenumarate cauze și simptome pe care adultii ar trebui sa le știe. Acestea ar putea include:
• Stari depresive persistente
• Probleme cu somnul ;
• Retragere sociala;
• Schimbari ale apetitului;
• Furie sau stari de anxietate
• Pierderea interesului
În plus, tinerii ar trebui să fie sfătuiți să apteze doar la gânduri și acțiuni pozitive, cum ar fi petrecerea timpului mai mult cu prietenii pentru a se bucura și a decide să ia decizii în mod pozitiv.
B. Anxietate
Anxietatea poate fi o problema frecvent intalnita in randul tinerilor. Simptomele de anxietate pot varia de la persoana la persoana și pot fi linistite prin auto-medicatie.