Considerate traditional ca fiind predominent un domeniu artistic dominat de barbati, tablourile istorice ale femeilor au prezentat, de-a lungul secolelor, viziunile artistilor asupra femeilor, ca fiind modele de frumusete, de compasiune si intelepciune. Aceste lucrari extraordinare au reusit sa emane o mare forta si mister asupra publicului, creandu-se prin uitat nisa femeilor in arta. In acest articol, vom exploreaza cum au evoluat tablourile celebre ale femeilor in istoria artei.
Cum a evoluat arta femeilor
De-a lungul istoriei, artistii au creat o mare varietate de tablouri celebre ale femeilor. Cu toate acestea, rar au aceste lucrari surclasat pana la epoca Renasterii, cand pictura artistica s-a transformat intr-o “elita” a artei. In acele vremi, figurile feminines se transforma, de la mitologia greaca, pana la cea biblica. Ilustratii misterioase si fanteziste ale femeilor le-au permis artistilor sa-si exprime sentimentele de frumos, tristete si dramatism. Mai tarziu, vanzatori de arta si colectionarii au inceput sa fie interesati de modele reale de imaginea feminina, atat in portretele de familie, cat si in seriile de imagini care au fotografiat statutul femeii la acea vreme.
Tabloul Femeii care sta linga Mormant
Creat de a intampinatul Rafael, Tabloul Femeii care sta linga Mormant este considerat unul dintre cele mai impresionante tablouri istorice ale unei femei. Pictata intre anii 1510 si 1511, aceasta imagine de impresionanta illustratie barocului tinde sa exprime tragedia moartii, prezentand saint-ul Ioan Botezatal stand langa o femeie infruntand moartea. Intre timp, tabloul a reflectat profunda durere si tristete a oamenilor, facand-o sa fie considerata printre cele mai profunde tabloi istorice scrise de Rafael.
“Mona Lisa”
“Mona Lisa” este o pictura renascentista, realizata de Leonardo da Vinci in anii 1503 – 1507, si este astazi cele mai faimoase tablou din lume. Conceputa ca un portret al unei misterioase femei, Mona Lisa a captat atentia colectionarilor de arta imediat dupa creatia sa si a devenit un simbol al Frantei. Interesul publicului pentru aceasta pictura isi are radacinile in extraordinarul echilibru al liniilor, formelor si culorilor sale, precum si in segmentul femeii sale indiferente si enigmatica.
Tabloul “Scena familiei Perals”
“Scena familiei Perals” a fost creata in anii 1888-1890, de catre renumitul pictor spaniol Franscisco de Goya. Stilul tabelului, realist, ilustrea fiorul a trei femei din familia Perals si a doua copii ingrozindu-se la audea glasul impostorului Borgona. Acest tablou exprima spiritul ridicol al lumii impreuna cu necesitatile unui mod de viata specific, reflectand influenta Renașterii in Spania. El a postulat si ideea de socialism, abordand subiectul luptelor universitare din acea vreme.
“Der Apfelgärtnerin. Maria Lany”
„Der Apfelgärtnerin. Maria Lany”, pictura realizata de Eva Maria Oesten in anul1882, povesteste povestea unei femei in varsta de 80 de ani care isi petrecea viata in mijlocul unui beci plin de pomi. Aceasta pictura profunda si emotionanta exprima cu succes evolutia vietii, ilustrand drama de a fii la batranete si sentimentul de a fi singur, sfatuindu-ne sa ne bucuram de pacea si frumusetea vietii.
„Flaming June”
Realizat in 1895 de artistul britanic Sir Frederic Leighton, „Flaming June” este unul dintre cele mai cunoscute tablourile tuturor timpurilor.Imaginea prezinta o doamna aflatint in repaus in mijlocul unei scene intunecate. Acest tablou a atras atentia lumii, deoarece reflecta tristetea, neinsufletirea si teama femeii de singuratate. Pictura simbolizeaza usoara frumusete si pace pe care o transmite aceasta femeie in lume si reprezinta literalmente, prin culoare, fierbinteala verii care incalzeste lumea.
Tablourile celebre ale femeilor din istoria artei descriu bucatile de frumusete unice ale vietii si ii fac pe vizitatori sa aprecieze importanta vietii si a sentimentelor. Intr-o lume in care femeile erau considerate inferiori, tablourile acestor artisti au atras atentie asupra importantei sentimentelor si schimbarii in pictura artistica. Tabloi celebre ale femeilor din istoria artei bifeaza punctul culminant al artei si ale libertatii expressiei femeilor.