Multe legende de-a lungul anilor au ajuns sa isi ofere o baza solida de informatii, si legende ale Greciei Antice fac parte din aceasta categorie. Una dintre aceste legende bine cunoscute in zilele noastre se refera la marea cucerire a orasului Troy, datorita unei ciudate dar ingenioase strategii din care facea parte si celebrul Cal Troian. Acest articol este gata sa lamureasca, odata pentru totdeauna, misterul care sta la baza acestei legendare.

Istoria cunoscuta si folclorice

Legendele au avut intotdeauna un rol vital in istoria genericii umane, furnizand informatii despre trecut, de la perspective spiritual-filozofice si ideologice la venerarea zeilor. In acest sens, legendara cucerire a orasului Troy, din antrum cunoscuta drept Războaiele Troiene, se afla la baza multor mituri in epoca clasica si in secolele ulterioare. Nu exista vreo concluzie definitiva despre istoria reală a Războaielor Troiene, dar dincolo de datele istorice partiale inregistrate in principalele mituri si epicsures, se poate identifica un leac din cele mai haioase inventii militare cunoscute pana astazi.

Calul Troian este unul dintre cele mai bine cunoscute simboluri folosita in arta, literatura, mituri si alte cercuri culturale. Numele lui este legat de multitudinea de mituri care trimit la cucerirea legendara a orasului Troy, acestia conducand la unul dintre cele mai cunoscute basme din lume. Intr-un astfel de basm, conducătorii Greciei, au creat un viscol urias din bust de lemn si l-au oferit in cadou vecinilor lor de la Troy. Acestia in acest inel s-au găsit teribil de dornici sa ia acest don, iar grecii au folosit inelul ca metoda de ocupare a orasului. Ideile dar si personajele au capatat proporții epice, inclusiv calul de lemn, oferit troyenilor ca o modalitate de a intra in cetate si a o cuceri.

Adevarul istoric din spatele calului Troian

Cu toate acestea, intrebarea ramane daca adevaratul Cal Troian a avut vreodata un rol in cucerirea orasului? Intr-adevar, istoricii moderni spun ca adevarul din spatele acestei legendare macroanecdote se poate contura in jurul singurului fragment arheologic care mentioneaza acest particular lucru: un document din cartea lui Dictys Cretensis, intitulat ‘Războiul Troian’.

Acest document relateaza aceasta legendara poveste a calului, spunand ca soldatii greci au pregatit lemnul in cutii si apoi au umplut cotețele cu oameni. De asemenea, acest document mai spune ca soldatii griji au tinut cutiile mici si mobile, ca si cum ar fi fost cutii normale. Calul Troian sa folosit pentru a ascunde o intrare secolarizata. Orasele stravechi de obicei au fost partial imprejmuite, ceea ce inseamna ca erau câteva intrare utile, si marina era una dintre ele. Astfel, din acest document arheologic concluzionăm ca adevaratul Cal Troian a fost cheia Distrugerii Troy.

Mituri culturale in realizarea Calului Troian

In ciuda adevarului arheologic din spatele legendei Calului Troian, povestile si miturile care constituie partea sa culturale sunt la fel de intense si variate. Cu toate acestea, multe dintre aceste legende sunt legate de istoria luptelor Antice.

Un mit spune ca destinul Troy a fost cunoscut odată cu prezicerea unui oracul, care stata ca orasul vor fi cucerit printr-o astfel de strategie. In cazul in care acest lucru s-a intamplat, acest mit poate fi citit ca o incercare a soldatilor Greci de a folosi abilitatea lor de a se stradui pentru a realiza visul ambitios al lui Achilles.

Alte legende spun ca eroii Troyeni au fost cei care au construit calul ca o mascarada pentru a le permite sa evadeze fara a fi prinsi. O alta legenda spune ca a fost realizat de initiatii in cladirea templului lui Poseidon. Fie ca acestea sunt adevarate sau nu, multe mituri si legende se concentreaza asupra unui obiect de cultura – Calul Troian care ar fi jucat un rol-cheie in caderea troyenilor.

Cum se pune o explicatie moderna?

Dupa cum se vede, cu toate ca legendele sunt parte din lotul de povesti din istoria lumii antice, provocarea adevarului ramanand in multe cazuri neclară, ipotezele istoricilor moderni se straduiesc sa-i umple golurile. Se presupune ca stramosii troyenilor erau de origine greaca, iar conflictele ar putea fi rezultatul luptelor interne inauntru grupurilor de triburi grecesti. Acest lucru ar explica filoanele comune intre troyeni si grecii antici, precum si faptul ca grecii au adus stramosii lor la viziunea lor particulara asupra unor lucruri precum divinitatea si spiritualitatea.

Cu alte cuvinte, strategia descrisa de Calul Troian poate fi interpretata nu doar ca un efort de cucerire a cetatii, ci si ca o metoda harnica de a-si readuce stramosii la credintele lor intr-un mod deascrie si amuzant.

Adevărul din spatele legendei Calului Troian ramane, in cea mai mare parte, neclar. Cu toate acestea, se poate spune cu precizie ca acest legendar Cal de lemn a fost iniiatorul celor mai importante evenimente istorice si pentru momentul de fata, onoarea si suprema glorie revin grecilor.

In acest sens, comunitatea istoricilor de astazi a continuat sa invete din episodi precum acesta, oferindu-ne o perspectivă asupra creativitatii si ingeniozitatii campaniilor militare antice. Adevărul este ca legendara adevărul din spatele Calului Troian a ramas in mare parte un mister pana in prezent. Cu toate acestea, se poate afirma ca aceasta mega-anecdota a ridicat la rangul de plasare istorica pentru multi dintre eroii antici care au evoluat in timp.