Terapia Psihodramă este o formă foarte eficientă și completă de terapie, potrivită socializării, creșterii constienței și explorării de ansamblu. Această abordare terapeutică contemporană se bazează pe abilitățile mele și ale pacientului și este concepută să aducă în prim plan rezolvări alternative și schimbări de perspectivă. Acest articol se va concentra asupra terapiei psihodramă și este axat pe tehnici, pe care le poți folosi în sesiunile tale.
I. Ce este terapia psihodramă?
Terapia psihodramă este o formă modernă de terapie, folosită pentru a evidenția factori emoționali și cognitive. Acest tratament amplifică evenimentele și gândurile care sunt inaccesibile mentalului și le scoate în scenă. Este un proces prin care terapeutul și pacientul experimentează un spectacol imaginat, în care pacientul joacă un rol activ. Spectacolul are ca scop o explorare profundă și non-verbală a simbolurilor și ideilor.
II. Beneficiile unei sesiuni de terapie psihodramă
▪ Poți extinde perspectiva ta și să vezi problemele dintr-o altă perspectivă.
▪ Vei dezvolta cunostinte despre tine și alte persoane, despre referințe, mesaje de contur – un limbaj subtil forma prin care vei comunica mai direct și comprehensibil și implicit vei prelua controlul în viața ta.
▪ Vei începe să înveți să-ți rezolvi singur confruntarile prin exersarea acțiunilor în scenă și renunțarea la constrângeri, prin a deveni mai flexibil și creativ.
▪ Vei experimenta simultan imaginea de sine și gândurile tale despre aceasta, sentimentele și responsabilitatea ta pentru propriile tale acțiuni.
▪ Poți conștientiza soluții naturale și create de tine, puteți stabili limitări când aveți sentimentul că alții încearcă să vă facă să suportați anumite responsabilități.
III. Tehnici și exerciții în terapia psihodramă
Terapia psihodramă se concentrează pe îmbogățirea deșeurilor, emotiilor și mesajelor publicului din scenă și prin urmare ai mai multe tehnici de lucru din care poți alege.
A. Exerciții de rol
Acest tip de exercițiu implică schimbarea rolurilor în scenă, terapeutul își schimbă rolul în scenă astfel încât pacientul să poată avea o schimbare, într-un cadru sigur și distcret. Pacientul poate fi motivat să scoată conținutul intern, transformând-l în acțiune, în vederea unei schimbări interne.
B. Grupul de sustinere
Grupurile terapeutice sunt un tip de exercițiu foarte util pentru terapia psihodramă. Acest grup constă din cinci sau șase membri și se folosește ca terapie intensivizată. Ideea este ca membrii grupului să se susțină unul pe celălalt, pentru a face față mai usor problemelor comune. Membrii grupului vor contribui și la dezvoltarea unui sistem de încurajare reciprocă și a sentimentelor de susținere a unul pentru celălalt.
C. Exerciții de mișcare
Exercițiile de mișcare sunt folosite în terapia psihodramă pentru a atinge anxietatea, problemele de comunicare și nivelul de spiritualitate. Acest tip de exercițiu urmărește să reamintească pacientului aspectele fizice și să-i ajute să exploreze problemele cu care nu se simte confortabil, în vorbire. Ideile și sentimentele pozitive se vor împlini prin folosirea motricității și a poziției corporale adecvate.
D. Schimbul de replici
Schimbul de replici implică schimbul de roluri, un ciclu de comunicare în care fiecare membru contribuie la schimbare. Pacientul imită rolul actantului în moduri variate: se poate transforma în actantul însuși, poate face un personaj și poate evolua sau distorsiona scenariul. Acest lucru oferă with pacientului oportunitatea de a experimenta și testa noi alternative și de a se distanța de situație și mai ales de sentimentele sale.
E. Exerciții de criză
Acest tip de exercițiu este utilizat pentru a schimba sentimentele de disfuncționalitate, anxietate și stres la pacienți, în mod direct, prin imaginație, și în alte moduri, în funcție de caz. Aceste exerciții oferă pacientului posibilitatea de a revizui criză de timpuriu și pregătit să se identifice mai profund cu înțelegerea muncii sale emoționale și să învețe cum să rapidizeze un obstacol and preschimbă game de reacții de pasager.