În 2016, pe 17 august, Vladimir Putin a făcut un discurs în care a vorbit despre „războiul adevărat”. Acest discurs a devenit faimos pentru că de atunci, în multe țări, guvernele pun sub semnul întrebării și interpretează aceste cuvinte. Mulți analiști și comentatori văd ceea ce Putin încerca să spună și sunt îngrijorați de ceea ce acestea ar putea însemna.

În continuare, vom explora discursul lui Putin și vom vedea ce a încercat să spună de fapt.

Istoria Discursului „Războiul Adevărat” al lui Putin

Discursul „Războiul adevărat” al lui Putin a fost făcut pe 17 august 2016 la Conferința DELET din Moscova. În discursul său, Putin și-a prezentat viziunea sa asupra „unui nou tip de război” sau „războiului modern”. A declarat că, în acești ani, războiul „adevărat” și ocuparea teritorială nu mai sunt principalele mijloace de a schimba situația și de a obține victorii.

Putin a vorbit despre modul în care „obiectivele și țintele se pot atinge prin mijloace politice, economice, informaționale, ideologice, culturale și altele”.

Ceea ce a Vrut Putin să spună

Pentru a înțelege mesajul discursului lui Putin despre „războiul adevărat”, trebuie să discutăm conținutul acestuia. Putin a explicat că persoana care voia să atace trebuia să vină cu propuneri pentru a schimba situația și ar fi fost nevoie de colaborare și negociere pentru a obține o victorie.

În general, Putin susținea că tehnologia și tehnica modernă a schimbat modul în care ar putea fi înfrângeți inamicii și că această formă nouă de război – care folosește mijloace neconvenționale ca măsura de control – a acaparat modul traditional de gestionare a conflictelor.

Ceea ce Putin nu a vrut să spună

Unii au generalizat discursul lui Putin și au ajuns la concluziile greșite despre ceea ce Putin și-a propus. Putin nu a vorbit despre lansarea unui război real și nici nu a încurajat războiul. De asemenea, Putin nu a vorbit despre uzarea de arme nucleare sau a armelor biologice sau chimice.

De asemenea, Putin nu a vorbit despre anexarea unei țări sau despre vreun act de agresiune împotriva altor țări. Putin a continuat să susțină că toate statele au dreptul la existență și independență, și că aceste standarde ar trebui să rămână intacte și neatinse.

Implicații ale Discursului lui Putin

Discursul lui Putin despre „Războiul adevărat” a produs o schimbare majoră în modul în care statele se pregătesc pentru un posibil conflict. Acum, statele trebuie să comită resurse pentru a se pregăti pentru acest gen de război, în care luptele informaționale, economice și politice sunt mult mai importante decât lupta militară tradițională.

Mai mult decât atât, acest discurs a determinat guvernele din lumcofiii să ia în considerare impactul economic, politic și social asupra națiunilor lor pe termen de mediu și lung, asigurându-se că acțiunile desfășurate în numele lor să fie justificate și utile.

Preocuparea pentru Securitatea Informațională

Discursul lui Putin despre „Războiul adevărat” a Indus din punctul de vedere al securității informaționale o preocupare sporită pentru state și guverne. Acum au adăugat formarea, educarea și pregătirea personalului de securitate, ca și capacități de detectare rapide și reacții în caz de atacuri și încercări de a se pătrunde în rețelele și sistemele lor.

Sistemele de protecție s-au intensificat și au devenit mult mai eficiente. Acestea includ protecții suplimentare pentru sistemele de securitate și rețele la nivel național, la nivel militar și chiar la nivel privat.

Țările au făcut eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți sistemele informatice și concepția lor despre lupta informațională și de informare, și pentru a reduce vulnerabilitatea sistemelor lor și a întări sistemele lor de securitate.

Tendințele Actuale în Război

În prezent, mai multe țări au putut să facă față aceluiași tip de război propus de Putin. În ciuda faptului că este prea devreme pentru a evalua impactul, limbajul folosit de Putin sugerează că a fost identificat războiul modern și că tendința va continua să se intensifice.