Conturile de cheltuieli asociate cu achizitiile de tehnologie si cu furnizorii IT sunt destul de importante in bugetele companiilor, in special in sectoarele digitalizate sau orientate catre tehnologie. Dificultatile de control al acestor cheltuieli pot fi extrem de ridicate, asa ca este util sa te infatisezi cu planuri clare de cost-reducere. In acest articol vom discuta despre cateva moduri dovedite de a reduce costurile IT si cum au ajutat multi lideri sa stapaneasca cheltuielile fara sa afecteze performanta companiei.
Ce este costul IT?
Costul IT este suma totala de resurse cheltuite pentru a cumpara, intretine si administra tehnologia informatiei (TI) si infrastructura tehnologica a unei organizatii. Aceste resurse includ, dar nu se limiteaza la, calculatoare, echipamente de retea, licente software, hard disc-uri, software, disponibilitatea sistemelor, necesarul hardware, consilierea informatica, personalul IT, servicii externe si alte tehnologii. Desi aceste costuri pot creste sau scadea, aceste resurse cheltuite confera companiei avantaj competitiv si soutul necesar pentru procesul de inovare.
De ce reducerea costurilor IT este importanta?
Unul dintre principalele provocari destul de des intalnite in companii este managerea costurilor IT. Cresterea costurilor IT, la nivelul companiei, poate reduce importanta calitatii produselor si a serviciilor si poate duce la performanta slaba a companiei. Reducerea costurilor IT poate ajuta o companie sa faca economii, sa optimizeze productivity si sa-si creasca competitivitatea pe piata.
Strategii dovedite de reducere a costurilor IT
Exista cateva strategii importante pe care le puteti adopta pentru a reduce costurile IT, asa incat sa puteti obtine niveluri mai ridicate ale performantei si sa va faceti competitivi. Unele dintre aceste strategii sunt:
-
Transformarea digitala – Transformarea digitala se refera la folosirea tehnologiilor noi pentru a automatiza procesele, ceea ce poate face o organizatie mai eficienta si rapida in rezolvarea probleme. Acest lucru are ca rezultat reducerea cheltuielilor in ceea ce priveste licentele software, resursele IT si costurile personale.
-
Utilizarea considerata a tehnologiei – Este foarte important pentru companiile digitalizate sa evite stocarea informatiei inutile, deoarece acest lucru poate duce la crearea unei platforme de sistem instabila si neeficienta. Eliminand energia si resursele necesare pentru stocarea inutila a datelor, companiile pot extinde caracteristicile tehnologiei existente si pot pastra numai datele esentiale si potrivite.
-
Eficientizati contractele – Acest lucru se refera la obtinerea celui mai bun pret pentru tehnologia, software-ul si alte achizitii IT, bazându-se pe cerintele exacte ale organizatiei si furnizorii potriviti. Eficientizarea contractelor va ajuta la reducerea costurilor, permitandu-va sa restrangeti optiunile si sa economisiti bani respectiv.
-
Utilizarea de cloud computing si SaaS – Fara indoiala, serviciile Cloud si Software-as-a-Service (SaaS) sunt modalitati preferate de a gazdui aplicatii si a rezolva probleme cu costuri reduse. Acestea au usurinta, incredere si, mai presus de toate, flexibilitatea solutiilor IT. Acest lucru ajuta la reducerea costurilor legate de infrastructura, resursele IT si licentele software.
-
Coloana vertebrala a infrastructurii cloud -Inainte de a investi intr-o infrastructura cloud, compania trebuie sa se asigure ca are in place o retea stabila si flexibila care sa fie capabila sa sustina cerintele unei infrastructuri cloud. Aceasta infrastructura bazata pe cloud va elimina costurile legate de software si hardware, oferindu-le oportunitati de economisire substantiale.
-
Consolidarea opreratiunilor IT – Reducand sau imbunatatind resursele existente, companiile pot reduce costurile IT si, totodata, sa isi consolideze activitatile. Aceasta strategie poate ajuta la limitarea cheltuielilor legate de achizitii de licente, suport IT si resurse informatice complexe. Acest lucru, la randul sau, va reduce numarul de accidentari cibernetice.
-
Reducerea dependintei de masini – Inlocuirea unor software-uri de business sau a hardware-ului costisitor poate ajuta la conservarea costurilor. In multe cazuri, aplicatiile desktop nu sunt cea mai buna solutie, iar reteaua unica poate oferi mai multa productivitate, uniformizand conditiile de lucru si permitandu-le echipelor sa comunice si sa colaboreze.
Beneficiile reducerii costurilor IT
Reducerea costurilor IT ofera numeroase beneficii unei organizatii sau unei companii:
- Stingerea costurilor descurajeaza investitiile nesustenabile si ajuta la limitarea cheltuielilor neesentiale;
- Costurile scazute contribuie la scaderea costurilor in procesul de lansare al produselor si serviciilor;
- Reducerea costurilor permite companiei sa reinvesteasca intr-o infrastructura IT moderna;
- Acestea ajuta la economisirea resurselor, furnizandu-le companiilor avantaje competitive reale si mai multa elasticitate;
- De asemenea, reducerea costurilor IT ajuta companiile sa pastreze talentatul si sa reduca turnover-ul in echipa IT;
- Acestea permit si implementarea unei noi strategii informatice, prin optimizarea platformei actuale si prin evolverea ei intr-una mai moderna si mai eficienta.
Costurile IT si tehnologiile aferente sunt componente indispensabile ale activitatii companiilor din prezent. Sa le gestionati de maniera optima, astfel incat sa fluxul pieselor sigur si eficient – si sa le mentineti sub control – poate fi o provocare destul de dificila pentru managerii IT. Ca rezultat al reducerii eficiente a costurilor IT, companiile pot obtine economii importante, din care sa investeasca in tehnologii noi, sa isi mentina infrastructura si sa aduca noi caracteristici si functionalitati pentru transformarea afacerii digitale. Acum, cand ati inteles avantajele reducereril costurilor IT.