Un mare senzațional a avut loc în lumea științificii în ultima lună, când o nava spațială chineză misterioasă s-a întors pe Pământ după o călătorie de peste jumătate de an. Nava spațială Tianwen 1 s-a lansat la 24 iulie 2020, cu un obiectiv ambitios de a cerceta prima dată planeta Marte.
În această poveste epica, China a reușit să își continue ascensiunea de pe poziția sa pe scară mondială în domeniul călătoriilor spațiale. Tianwen 1 a ajuns pe orbita martiană pe 18 februarie 2021, după ce a călătorit aproximativ 60 de milioane de kilometri.
Totul despre Nava spațială chineză
Nava spațială Tianwen 1 lansată de China a călătorit aproximativ 60 de milioane de kilometri pentru a ajunge pe orbita martiană, unde a intrat oficial pe 18 februarie 2021. Un vizitator de peste 60 de milioane de kilometri în spațiu este cu siguranță unul dintre cele mai ambitioase proiecte la nivel mondial în materie de călătorie spațială și tehnologie fără precedent.
Scopul și misiunea Tainwen 1
Tianwen 1 are ca scop principal manevra de inserție și explorarea planetei Marte. Misiunea vizează:
-
această misiune vizează, în primul rând, realizarea manevrei de inserție în spațiul spațial martian;
-
explorarea structurală a planetei Marte;
-
să cerceteze spațiul cosmic martian;
-
realizarea de fotografii ale planetei Marte;
-
cercetări geologice și geofizice;
-
studierea atmosferei martiane, incluzând cercetări meteorologice;
Componentele navei spațiale
China a creat Tianwen 1 din trei componente principale: o navă spațială, un lander și un rover. Nava spațială care a înconjurat planeta Marte conține aproape 700 de kilograme de echipamente și instrumente pentru a efectua numeroase investigații și experimente în spațiu. În timp ce lander-ul a alunecat pe suprafața Martei pentru a lansa rover-ul și a lua în considerare mediul geologic și hărțuit, pentru a alinia puterile sale de aterizare și a coborâși pe solul martian.
Indiferent de numeroase provocări și de dimensiunea sa redusă, rover-ul este echipat cu numeroase software și hardware care îi permit să-și atingă misiunile și de a face experimente meticuloase. Acest rover Tang conține un limbaj robotic special dezvoltat de NASA numit Mandarin. Acesta servește ca un limbaj de programare pentru a comunica cu mediul său și a se integra cu echipamentele sale de navigație și probe.
Capitolele rover-ului
Pentru ca rover-ul să poată îndeplini obiectivele sale, are câteva capitole specializate care includ:
-
Căutarea-camera a mii de imagini de pe solul martian;
-
Scarnați-un microscop specializat folosit pentru a cerceta suprafața solului;
-
Fotografierea-un scaner de mediu pentru a înregistra cifrele meteorologice și a analiza compoziția atmosferei;
-
Analiza-un sistem de anduranță specializat pentru a colecta date despre solul și atmosfera;
-
Transmisia-obiectivului transmiterii datelor și comenzilor sale la navele spațiale și la Pământ.
De la lansare la întoarcerea pe Pământ
Tianwen 1 a parasit Pământul pe 24 iulie 2020, folosind un puternic lansator de rachetă chinez care i-a asigurat intrarea pe orbita martiană pe 18 februarie 2021. Din momentul acela, nava spațială s-a adaptat încet la noile condiții, testând echipamentul și organizând niște fotografii de la sol.
La data de 28 aprilie 2021, Tianwen 1 a semnalizat că își începe traiectoria de întoarcere, completând optimizarea călătoriei sale de șase luni, după care s-a întors pe Pământ pe 21 mai 2021.
Reușitele Tianwen 1 și marea realizare a Chinei
Tianwen 1 s-a întors în sfârșit acasă pe Pământ cu multe reușite, fiind prima navă spațială care și-a atins misiunea, incluzând aterizarea pe suprafața planetei Marte, despărțirea și trimiterea unui rover, care a călătorit pe suprafața acesteia și colectarea informațiilor emise de aceasta. Acest succes a adus un plus de notorietate științificei chineze și ar putea determina China să obțină competențele necesare pentru a efectua misiuni spațiale mult mai ambițioase.
De asemenea, această misiune de neegalat de perioadă lungă a furnizat noi informații despre ceea ce se întâmplă în spațiul cosmic, confirmând și clădirile unor teorii anterioare precum și descoperind noi mistere în spațiu.