Cu siguranță avem momente în care ne simțim pesimiști despre viața noastră, vremurile care ne înconjoară și chiar și lumea în ansamblu. Cu toate acestea, există, de asemenea, momente în care ne simțim optimiști și credem că lucrurile vor fi mai bune. Așadar, cum putem explica schimbarea noastră de mentalitate de la un moment la altul? Și, cum influențează mentalitatea, pesimismul sau optimismul, starea noastră de bine?
I. De ce e importantă mentalitatea?
În ciuda faptului că aceste stări de spirit sunt circulare în mod natural, mentalitatea are un impact puternic și poate chiar influența viitorul. Este deopotrivă important ca pe parcursul vieții noastre, să facem diferența dintre aceste sentimente și să încercăm să adoptăm întotdeauna o mentalitate pozitivă.
Acest lucru este crucial deoarece mentalitatea se reflectă în felul în care ne vedem și înfățișarea noastră. Se pot înțelege mai bine schimbările produse de mentalitate, punând accent pe modul în care ne definim și asumăm realitatea, cât și pe modul în care ne ghidăm viețile.
II. Pesimismul și efectele sale
Pesimismul este o stare de spirit cauzată de sentimentul că lucrurile nu sunt și nu vor fi niciodată pe placul nostru. Efectul acestei stări mentale este înspăimântător: începem să boicotăm ideile noastre și acțiunile lor, încetând să ne creăm oportunități. În loc să începem să fim mai creative și să încercăm noi modalități de a aborda problema, ajungem să fim negativi și să așteptăm ca alte persoane să facă lucrurile în locul nostru.
În plus, este important să ținem cont că la fel cum putem cădea într-o stare de pesimism, acesta poate fi transmis și la oamenii din jurul nostru. Este unul dintre principalele efecte ale stării noastre mentale asupra vieții noastre. Chiar dacă încercăm să împărtășim o stare pozitivă și optimism, dacă nu facem nimic pentru a ne schimba mentalitatea, ea ne poate trage în jos și poate influența bunăstarea celor din jur.
III. Optimismul și efectele sale
Optimismul, la fel ca pesimismul, poate influența starea noastră de bine, dar într-un mod pozitiv. Această stare mentală este cauzată de sentimentul că orice provocare poate fi întâmpinată și depășită. Acest lucru ne inspiră să fim mai creative și mai energice, uneori chiar și mai productivi. În același timp, optimismul ne face să fim mai deschiși față de schimbare, știm că putem face față oricărui lucru și că, eventual, avem posibilitatea de a învăța ceva din întreaga experiență.
De asemenea, această mentalitate pozitivă ne ajută să creăm o stare de fericire și bine. Ne dăm seama că indiferent ce ne rezervă viața, putem face față provocărilor și acest sentiment se transmit și la cei din jurul nostru. De aceea, este important să încercăm în toate felurile să fim cât mai optimiști, chiar dacă vrem să împărtășim sentimentele altora, mai ales atunci când acestea sunt negative.
IV. Concluzii
Și pesimismul, și optimismul sunt sentimente umane și, astfel, deopotrivă legițime. Cu toate acestea, este important să încercăm să găsim un echilibru sănătos între cele două stări de spirit; să încercăm să le respectăm și să le înțelegem pe ambele părți și să adoptăm o mentalitate pozitivă care să ne încurajeze și să ne inspire.
Un mod în care ne putem face mai puțin sensibili față de sentimentele negative și mai optimiști față de situația noastră actuală este să adăugăm în fiecare zi câte o bucată de motivație și speranță, pentru a ne îmbunătăți starea emoțională și pentru a ne încuraja “anularea” sentimentelor pesimiste:
-Găsiți o activitate care să vă facă fericiți și să vă distrați.
-împărtășiți-vă sentimentele cu cei din jurul vostru.
-Mai împlinireaţi obiective mici.
-Meriesc să vă răsplatitiți pentru efortul vostru.
-Faceți câte o plimbare scurtă în aerul proaspăt.
-Petreceți timp de calitate cu persoanele dragi.
-Refaceți-vă relațiile cu persoanele importante pentru voi.