Istoria artei este îmbogățită de o multitudine de stiluri și forme – precum eclecticismul, realismul, romanticismul, neoclasicismul și simbolismul – ce s-au împletit de-a lungul timpului. Reabilitată treptat de la secolul s-au zecelea, pictura a devenit principala formă artă în acest mileniu, de notorietate în epoca romantică. În cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în toată Europa, câțiva dintre cei mai talentați artiști și-au dat mâna pentru a-și înfăptui adorabile tablouri, motivând lumea să descopere frumusețile naturii și ale emoțiilor. Printre acești artiști, celebrii pictori romantici, găsim pe unii dintre cei mai mari și renumiți semi-zei ai picturii.

Romantismul a văzut lumina zilei în secolul al XVIII-lea și a rămas aceeași vibrație viguroasă în ceea ce privește opera și expresia artistice. A fost și continuă să fie o epocă artistică ce prezintă sentimente cele mai profunde și intense prin imagini ce fac trecerea fermă și ușoară de la realitate la imaginație. Oricine s-ar angaja într-o discuție despre artă și expresie artistică trebuie să aibă în vedere activitățile, creațiile și evoluția artiștilor care au adus contribuții ce încă merg mărturie despre romantism.

În continuare vom discuta despre topul celor mai faimoși și expresivi pictori romantici ce și-au pus amprenta pe istoria artei prin frumosul și intensitatea lucrărilor sale.

II. William Turner

Visului artist connoscui ca Claude Monet, William Turner a trăit și a pictat în Anglia în jurul anului 1800. Cu o minte creativa si o dorinta puternica de a captura imagini ale naturii, Turner a reuşit să se poziţioneze în faţa unor scene izbitoare şi a picta în cadru, cu o vibraţie romantică cum puţine au putut face anterior sau ulterior.

Turner este remarcabil pentru corpurile sale de apă, amestecurile sale de umbră, culori şi straturi de lumini. Fie le integrează simultan, creând tablouri vii, sau le deplasează acolo unde e nevoie, nenumăratele sale lucrări arată un centru tematic al tulburărilor stării naturale. Lucrările sale au contribuit la definirea artei romanticismului şi încă reprezintă o inspiratiepentru mulţi artişti preconizanți.

III. John Constable

Tanarului pictor și artist John Constable, tot din Anglia secolului al XIX-lea, a reuşit să aduca împreună natura și arta. El avetese capacitatea de a transforma fiecare imaginie într-o realitate vie şi plină de sentimente – inclusiv peisajele, pe care le-a colorat într-un mod izbitor.

Dupa ani de studiu al naturii și a peisagisticii, pictorul s-a adaptat de-a lungul anilor la stilul trăit, prezentând minunate obiecte sub lumina binecunoscută a lumii sale artatice. Însă talentul lui Constable nu se limita doar la natura. La fel de irezistibile erau și lucrarile lui ce aduc în prim plan vieți simple, obiecte domestice, oameni și animale.

IV. Eugene Delacroix

Fiul lui tatalui avocat francez, Pierre-Victor Delacroix, Eugene s-a nascut la inceputul anului 1800. Inca de la varsta adolescentei, împreună cu familia sa, Delacroix a locuit printre bogățiile și diversitatea artei, absorbind ceea ce apoi avea să devină fundamentul conceptului său artistic.

Eugene Delacroix a trăit în epoca de aur a romanticismului, adăugând picturii classicismului motivațiile sale intense, impresionante și aproape fanastice. Pentru artistul francez, frumosul se întinde de la natura, la momentele vieții, incarcate cu sentiment si emoții pozitive sau mai puțin positive.

Delacroix a capturat perfect tehnici de colorare și linii parfumate, înlănțuite în vaste tablouri ce încă sunt considerate referință în filozofia artei acestei perioade.

V. Caspar David Friedrich

Supranumita figurează ca lider al romantismului german, Caspar David Friedrich s-a nascut in copilaria cea mai încîrcată şi deosebită de izbitor. Friedrich a pictat intens copacii și peisajul, pe care-l cunoştea încă din copilărie. Artiştii autentici pot simți prezența în mijlocul tablourilor sale înfricoșătoare și misterioase.

Friedrich combina magistral lumina și umbra, capturând de asemenea stări le pânzele sale. Mai mult decât atât, artistul german se folosea de elementul mistic, precum si simboluri religioase, pentru a-şi exprima starea de spirit. Lucrările sale magistrale sunt răspunsul la întreabările secolului in care Friedrich s-a nascut, făcând ca acestea să rezoneze până în prezent.

VI. Thomas Cole

Thomas Cole considerat și întemeietorul Hudson Valley School, Thomas Cole s-a nascut și și-a petrecut cea mai mare parte a vietii sale in Anglia, în anul1800.