Toți dintre noi am experimentat în anumite momente ale vieții noastre trăsături de personalitate greu de gestionat și care au avut repercursiuni negative în relațiile noastre cu ceilalți. De la sentimente de gelozie și invidie la comportamente răutăcioase, încredere în sine scăzută sau lipsa de toleranță față de altcineva și alte sentimente negative, aceste trăsături de personalitate neprefăcutate pot fi foarte toxice și pot afecta atât viața personală, cât și pe cea profesională. Din fericire chiar și cele mai toxice trăsături de personalitate pot fi rezolvate, mai ales dacă suntem dispuși să lucrăm la ele.
Iată ce sunt principalele trăsături toxice de personalitate, cum ne pot afecta și cum ne putem proteja:
- Gelozia
Gelozia poate fi un factor destul de nociv în relații. Acesta poate răni sentimentele unui partener, poate stresa relația și poate provoca zeci de îndoieli nejustificate și îndoieli pe care, odată ce au fost formate în mintea ta, sunt greu de “dezinfectat”.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de gelozie este să lucrezi la încrederea și încrederea în tine. Învață să crezi în tine și în forțele tale și apoi să aduci o schimbare în relația ta.
- Intoleranța
Intoleranța se manifestă prin incapacitatea de a tolera diverse gânduri, perspective sau opinii diferite de ale tale. Aceasta poate afecta foarte mult interacțiunile tale personal și sociale, cauzând o îndepărtare de persoanele cu care te înconjori.
Ca să scapi de această trăsătură toxică, ai nevoie de constanță și de exercițiu. Îmbrățișează perspectivele diferite ale altor persoane și încearcă să îți folosești propria judecată pentru a te asigura că determinările tale sunt bine închegate.
- Controlul
Controlul în exces poate duce la tensiuni în relații, frustrări și întreruperi ale unei relații. Acest comportament se manifestă prin încercarea de a determina interact cu alții sau de a avea control total asupra situării în care te afli.
Pe lângă înțelegerea și acceptarea propriului comportament, calea cea mai bună de a scăpa de acest comportament este de a folosi practica mindfulness. Observați atent ce se întâmplă în jurul tău, îmbrățișează schimbările și recunoștința în orice mișcare.
- Incapacitatea de a cere ajutor
Uneori poți fi prea timid, timid sau rușinat să ceri ajutor și să te limitezi, potențial, la opțiunile tale. Acest comportament poate fi foarte nociv pentru dezvoltarea ta, atât personală, cât și profesională. Adesea, în acest caz, persoanele se simt stânjenite să ceară ajutorul de teamă că vor fi judecate sau excluse.
Pentru a scăpa de această trăsătură, încearcă să accepți că toți avem nevoie de ajutor de la când în când și să îți dezvolți capacitatea de a comunica nevoile tale în mod deschis. În plus, imaginează-ți cât de mult folos poate aduce ajutorul din partea celor din jurul tău și câte provide glorios vei putea trăi știind că totul depinde de tine.
- Asertivitatea scăzută
O asertivitate scăzută se referă la lipsa abilității de a-ți exprima opinia și sentimentele într-o modalitate convingătoare, fără a fi agresiv sau pasiv. Aceasta poate intra sub numele de “victima”, când îți asumi toate responsabilitățile.
Aceste sentimente se pot transforma cu ușurință în trăsături toxice. Pentru a te asigura că te bucuri de o asertivitate normală, poți lua anumite acțiuni și poți lucra la acest scop. Exerciții de auto-centrare, tehnici de comunicare și meditații sunt numai câteva exemple de modalități de a te face pe tine mai asertiv.
- Frica excesivă de abandon
Frica excesivă de a fi părăsit sau de a fi excluși poate avea consecințe negative asupra relațiilor, deoarece această teamă poate împinge o persoană să se lege prea mult de partenerul său sau să înceapă să își ascundă adevăratele sentimente și nevoi.
Această trăsătură toxică poate fi combatută prin îmbunătățirea auto-încrederii. Concentrează-te asupra trăirii încrederii în tine și când simți această angoasă excesivă.