Infograficile sunt o modalitate interesanta si eficienta de a prezenta vizual informatii utile despre un anumit subiect. Cu ajutorul lor este posibil sa transformi un flux de date, cifre si statistici in imagini seducatoare si abstractii usor de inteles, captivand astfel atentia publicului.

Exista mai multe tipuri de infografice, fiecare avand spaliere destul de variate in ceea ce priveste creativitatea si complexitatea proiectului. In continuare prezentam cele mai utilizate tipuri de infografice explicand caracteristicile acestora:

1 Infografic grafic

aceasta este cea mai comuna si simpla forma de infografic. Tinde sa prezinte cifre sau informatii care arata cum s-a schimbat anumita situatie in timp, donand un context pentru a intelege unde se afla firma/proiectul.

Se utilizeaza Line chart-uri: pentru a prezenta variatii in situatia unui produs/serviciu
Bar chart-uri: pentru a prezenta comparatii intre o serie de valori
Pie chart-uri: pentru a prezenta contributia fiecarui element la o piesa de ansamblu

2 Infografic cu timeline

Acest tip de infografic prezinta fapte si evenimente importante care au avut un impact pe parcursul anilor pe un timeline. Acest lucru le face foarte usor de inteles si de retinut pentru publicul tau.

Acest tip de infografic se poate folosi pentru a prezenta evolutia unui numar de produse, servicii si tehnologii, sau pentru a arata istoria unor domenii viabile.

3 Infografic cu informatii

Acest tip de infografic prezinta foarte multe informatii pe care le imparte in titluri, categorii si subcategorii. Se bazeaza pe comunicarea unui numar mare de informatii intr-un mod clar si bine structurat.

Acest tip de infografic se poate folosi pentru a introduce o intrebare si pentru a prezenta argumente si informatii care sa raspunda la aceasta intrebare. Pot fi folosite pentru a descrie produse, procese, servicii, proiecte sau platforme, precum si o multitudine de domenii.

4 Infografic cu flux

Acest tip de infografic ilustreaza un anumit tip de proces prin prezentarea tuturor pasilor necesari. Poate fi folosit pentru a arata orice proces, de la ce se intampla inauntru unei masini la cum functioneaza un produs sau industria.

Acest tip de infografic se utilizeaza pentru a explica fiecare pas important din proces intr-un mod simplu si usor de inteles si simplifica operatiile complexe in fluxuri logice.

5 Infografic de comparatie

Acest tip de infografic este folosit pentru a compara doua sau mai multe elemente, produse sau servicii. Poate prezenta un raport intre dezvoltarea produsului tau/serviciului si a concurentei, situatia din punct de vedere al investiilor sau impactul social sau economic.

6 Infografic cu sitematica

Acest tip de infografic este folosit pentru a prezenta in mod clar o multime de elemente si structuri diferite. O diagrama a sistemelor, grafice si parti componente prezinta informatii relevante invizibile omului obisnuit si face aceste informatii usor de inteles.

7 Infografic interactiv

Acest tip de infografic utilizeaza tehnologia JavaScript pentru a include interactiuni, efecte grafice si functii animari 3d. Sunt bune pentru a prezenta interdependenta dintre variabile si prezenta detalii mai profunde despre produse, servicii sau proiecte.

8 Infografic animat

Acest tip de infografic utilizeaza animatii sau videografice care incorporeaza informatii bogate si complexe intr-un mod simplu si atractiv. Acestea pot fi folosite pentru a povesti istoria unor produse sau de a realiza o imagine de ansamblu pentru un proces complex.

9 Infografic proces

Acest tip de infografic include o secventa logica cu mai multe componente si parti- piesa de ansamblu. Este folosit pentru a prezenta relatia dintre variabile, procese sau interactiuni, precum si complexitatea unor proiecte.

10 Infografic carousel

Acest tip de infografic este o metoda ingenioasa de a prezenta mai multe informatii pe un singur slide. Este un tip de infografic care este proiectat in mod special pentru a prezenta date provocatoare, inovatoare sau complexe.

 Infograficile sunt o modalitate eficienta de a prezenta informatii in mod vizual, fiind folositoare in prezentarile de afaceri, de rapoarte sau in publicitati.

Exista o multime de tipuri diferite de infografice, care se adapteaza fluctuatiilor momentului si fiecarui proiect in parte. Exemplele de mai sus sunt cele mai populare tipuri de infografice folosite in ziua de astazi. Acestea sunt disponibile in aplicatii online si pot fi customizate in functie de nevoile proiectului.

Infograficile reprezinta o cale usoara pentru a captura atentia, de a transmite idei si concepte, si de a realiza prezentari mai dinamice. Folosirea lor aduce avantaje atat publicului, cat si companiilor care tind sa comunice cat mai eficient informatii interesante.