Bună ziua! În această scurtă prezentare ne vom ocupa de un subiect foarte interesant ce vizează relaţia dintre Rusia şi Ucraina –scandalul sportiv din Riga – Openul Baltic de Judo, ediția 2021. În timp ce țara ucraineană a anunțat că va boicota evenimentul, Rusia a anunțat că va trimite o echipă întreagă să participe.
Istoria relațiilor dintre Rusia și Ucraina
Relaţia dintre Rusia și Ucraina a fost foarte complicată din cauza istoriei comune. După decretul de încorporare al Crimeei, în perioada 1802-1856, aceasta a rămas sub dominația Rusiei, iar Ucraina a ajuns sub rule rusă în urma Pactului molotov-ribbentrop, din 1939. Odată cu disoluția Uniunii Sovietice, Ucraina a câștigat independența de Rusia. Însă, relațiile tensionate au continuat, iar la momentul actual situaţia conflictuală existentă între cele doua ţări este de neglijat.
Ce s-a întâmplat la ediția Openului Baltic de Judo 2021?
Rusia și Ucraina se află într-o situaţie alimentată continuu de tensiune. Acest lucru a fost evident și la ediția Openului Baltic de Judo, din Riga, 2021. Ucraina a anunţat că va boicota evenimentul, iar Rusia va trimite o echipa întreagă să participe. Echipa națională de judo a Ucrainei a declarat, denunţând decizia Federaţiei Ruse de Judo, de a trimite echipa lor să participe la competiţia din Riga.
Ucraina a declarat că sa asociat cu team-ul Rusia, când Dunărea de Vest a ajuns în posesia acestuia. Mai mult decât atât, Ucraina a acuzat în mod repetat Federaţia Rusă de Judo că încurajează discriminarea Ucrainei și a limitat alte opţiuni.
Ucraina a judecat suspansia aplicată de Rusia participanților la competiţie ca fiind o încălcare a drepturilor Olympice și a anunțat că a decis să boicoteze competiţia.
De ce este important să participăm la competiţii sportive internaţionale?
O competiţie internaţională este importantă, deoarece ajută la dezvoltarea unor relaţii de parteneriat sănătoase. O competiție sportivă internațională poate avea o semnificație incredibil de mare, în special atunci când țările care participă întrețin relaţii tensionate. În timp ce Ucraina sa opus competiției, Rusia a încercat să trimită un semnal că e deschisă în tratarea diferendelor dintre ţări.
Cum a reacţionat presa?
În esență, presa scrisă rusă sa concentrat pe trasarea unei imagini pozitive despre Rusia și despre cei care vor să participe la Openul Baltic de Judo, cât și despre cei care s-au opus. Presa scrisă rusă a oferit acestei dispute un punct de vedere mult mai pozitiv, centrându-se pe mesajul echipei Rusiei, care arată că e dispusă să participe la orice eveniment sportiv internaţional.
Ce s-a ales de team-ul Ucrainei?
După ce Ucraina a anunţat că boicotează competiţia, echipa nu a fost admisă în turneu, fiind anulată participarea de către Comitetul Olimpic Internaţional. Federaţia Rusă de Judo a trimis o scrisoare oficială Comitetului Olimpic Internaţional în care a magnificat faptul că e pregătită să participe la orice eveniment de acest gen, în ciuda situaţiei dintre Rusia și Ucraina.
Scopul competiţiei
Openul Baltic de Judo are ca scop să promoveze sportul judo, să aducă impreuna sportivi din diferite națiuni, să susțină fair-play-ul, respectul și spiritul competiţional, fostul campion olimpic Orlando Bonaccorso, fiind cel desemnat să conducă competiția vastă.
Care au fost schimbările aprobate referitor la regulii?
Organizatorii competiţiei au introdus schimbări de ultim minut, pentru a permite Rusiei și altor țări care ar putea participa sa fie eligibile. După cum a anunțat Federația Internațională de Judo:
• Judokanii vor trebui să acumuleze puncte pronunţate în ierarhia mondială la open, pentru a fi eligibili pentru competiţiile de elită.
• Majoritatea evenimentelor vor fi desfășurate în regim de eliminări.
• Medalii finale vor fi acordate judokanilor care au obținut cea mai mare punctuație.
• Echipa medaliată se va intâlni cu echipa finalista și cu echipa semi-finalista.
• Gazdele vor susține competițiile în scopul promovării judo-ului pentru clasă.
Care sunt sansele Rusiei de a câștiga?
Dacă luam în considerare performanțele obținute de judokanii Rusiei în ultimii ani, împreună cu schimbările adoptate la regulile competiției, se poate spune că Federația rusă de Judo are o șansă foarte mare.