Twitter și-a anunțat recent lansarea unor noi capabilități pe care le va adăuga în platforma sa de social media – apeluri și mesaje criptate, oferite utilizatorilor. Aceste schimbări au apărut după ce alte platforme precum Instagram, WhatsApp sau Google, ofereau deja o formă de securitate adăugată. Cu această nouă lansare, cei de la Twitter vor avea un avantaj în comparație cu competitorii, întrucât oferă acum utilizatorilor o modalitate de a se comunica fără a pune la îndoială confidentialitatea datelor personale.

Acest lucru poate fi deosebit de util în strângerea de informații și în discuțiile private sau confident, precum și în situațiile în care este nevoie de discuții pe subiecte delicate. Mai jos vom vorbi despre noul proces de criptare și cum funcționează el în practică, precum și despre beneficiul pe care aceasta l-ar putea oferi și cui.

Ce este criptarea și cum funcționează?

Criptarea (criptografia) este o metodă de securitate, utilizată în comunicațiile și în transferul de date – în special financiare și personale – deoarece prin această metodă datele sunt asigurate împotriva oricui ar încerca să le acceseze, cenzureze sau intercepționeze informațiile. Cu alte cuvinte, criptarea ajută la protejarea informațiilor împotriva accesului neautorizat și, în același timp, ajută la prevenirea fraudelor.

În momentul de față Twitter a ales criptarea end‑to‑end pentru apeluri și mesaje. Acest proces implică prezentarea unei chei criptografice pe care o deține fiecare utilizator – la fel ca și parola – și care ar fi imposibil de descifrat chiar de către Twitter. Această cheie este folosită în criptarea mesajelor și transmiterea lor către persoana căreia i se destinau. Altfel spus, criptarea end‑to‑end funcționează ca și într-o cutiuță care își schimbă codul de fiecare dată când este deschisă.

Beneficiile utilizării criptării

Cea mai importantă funcționalitate a criptării este aceea că datele sunt complet private. Utilizatorii nu trebuie să se îngrijoreze că informațiile lor se vor putea ajunge la o terță parte, fie că vorbim de către companii, persoane fizice, hackeri sau autorități. De asemenea, criptarea garantează că mesajele nu pot fi modificate în timpul transferului sau schimbate cu alte persoane.

Mai mult decât atât, Twitter asigură că toate aceste date criptate și înregistrate sunt disponibile doar încărcându-se pe serverele Twitter, fără acces la alte persoane. Prin urmare, sunt autentificate în mod eficient și în siguranță.

Alte avantaje ale criptării oferite de Twitter includ lărgirea capacității de stocare a datelor, rezolvarea limitărilor de siguranța când se modelează bule de comunicare și posibilități de a personaliza modalitățile de acoperire a cheilor criptografice.

Odată cu criptarea end-to-end, Twitter introdusează un nou mod de a face apeluri și mesaje criptate, care oferă utilizatorilor o metodă sigură de a se comunica și de a afla informații.

Cei pentru care Twitter oferă criptare

Twitter oferă criptarea tuturor mesajelor și apelurilor pe platforma sa, chiar și numerelor de telefon sau adreselor de email care sunt asociate cu acestea. Acest lucru înseamnă că poți fi sigur în privința confidentialității și integrității datelor tale personale.

Influencerii, grupurile de discuții sau publicațiile din media pot folosi aceasta caracteristica pentru a se asigura că se află într-un mod sel sigur și controlat de comunicare. De asemenea, această nouă tehnologie oferită de Twitter poate fi folosită și de către organizațiile guvernamentale, întreprinderile sau companiile mari care au inclus Twitter în strategiile lor de comunicare.

Pe lângă toate acestea, oamenii obișnuiși se pot bucura de securitatea mesajelor criptate și conversațiilor în modul direct, în care pot fi imposibil de înțelese chiar de către cei de la Twitter.

Twitter a schimbat jocul cu această nouă tehnologie. Oferirea criptării end‑2‑end este un pas în direcția protejării datelor utilizatorilor și a confidențialității, consolidând ideea că Twitter încearcă să ofere conexiuni sigure între utilizatori.

Desigur, nu înseamnă că s-a găsit un mod ideal de a preveni securitatea susceptibilă, dar ar facilitat profund comunicarea în modul Direct, deoarece mesajele și conversațiile directe din Twitter nu mai pot fi decriptate din exterior.