În relațiile personale, o persoană poate fi ușor exploatată dacă este incapabilă să vadă semnele subtile sau să respecte limitele prea strânse. Exploatarea poate lua mai multe forme și poate fi încărcată de către partenerul cu putere în relația nepotrivită și nedreaptă. Dacă ai partenerul de viață greșit, poți găsi într-o relație confuză, stresantă și neîmplinitoare. Exploatarea într-o relație apare în general când unul sau amândoi partenerii se încing în felul lor de a trata relația pe temeiul neîncrederii, caldurii sau lipsa de comunicare. Dacă uneori este greu de diferențiat dacă raportul dintre parteneri este altceva decât adevărata iubire și devotament, există câteva semne de declanșare de care te poți uita pentru a vedea dacă ești exploatat într-o relație romantică.
I.Controlul și dependența
Controlul luat de către un partener într-o relație poate fi cel mai evident semn, pentru că doar unul dintre parteneri se simte în măsură să ia decizii despre toate aspectele relației. Singurul problemă este că el poate folosi toate aceste arme pentru a te „influența” să faci ceva pe care nu vrei să il faci. De asemenea, există dependență, care constă în anxietatea sau anxietatea manifestată din cauza nesigurei și neajutorării, pentru lipsa încrederii când vine vorba de relația ta cu acel partener.
A.Controlul
O persoană care are controlul asupra altuia folosește puterea, fie verbal sau non-verbal, pentru a face alții să facă totul așa cum dorește ea. Acesta este mai potrivit în relații în care un partener are o autoritate mai mare în relație, deoarece celălalt partener nu are vreun control asupra relației, ci doar respectă indiferent de cât de multe îi dorește. Exemple de astfel de comportamente ar fi controlarea financiară, controlul emoțional, limitări ale exercițiilor, modului de îmbrăcăminte, petrecerii timpului și altele. Un alt tip de control folosit de partenerul cu puterea în relație poate fi folosirea violenței sau a amenințărilor față de alte persoane din viața ta, cum ar fi familia, prietenii sau colegii.
B.Dependența
O bandă slabă de dependență între două persoane suprapuse înseamnă relații și afecțiune mai slabă între ei și niciunul dintre ei nu ar avea încredere în relația lor. De asemenea, atunci când tarețea lipseste într-o relație, dificultățile pot apărea pe măsură ce uneori ne putem simți nesiguri sau încercați. Care este sentimentul că dacă nu stai deasupra partenerului, el te va abandona. Pentru că există această teamă și frică, persoana care este dependentă ar putea face tot ce îi cere alta persoană în relație pentru a se păstra în relație și a o satisface pe aceasta. Acest lucru poate duce oarecum la epuizarea și folosirea persoanei în relație.
Manipularea, cel puțin la un nivel subtil, e un artefact comun într-o relație. Manipularea înseamnă inducerea unei persoane în eroare sau îndemânare pentru a produce o reacție dorită. Adesea, manipularea poate fi folosită pentru a face ceea ce altul în locul tău. Unul dintre cele mai comune exemple de manipulare poate fi atunci când unul din parteneri încearcă să modifice prințumpările și atitudinile celuilalt. Acest lucru se poate face prin aducerea în discuție anumite subiecte pe care le știe că sunt susceptibile pentru partener, înțelegerea sentimentelor antrenează împotriva sa și apoi folosirea lor ca mijloace pentru a obține ceea ce dorește. Problema ce vine cu acest lucru este că un partener s-ar putea manipula cu ușurință pentru a face ceea ce vrea celălalt partener fără a fi conștient de transferul de putere.
A.Verbal și non-verbal
Manipularea poate fi împărțită în verbal și non-verbal. Primul se referă la folosirea cuvintelor și fraze ale partenerului pentru a induce o reacție dorită, amintindui-ți de greșelile și erorile din trecut, excluzându-te din oportunitățile importante sau nesatisfăcându-ți nevoia. Aceste dialoguri sunt adesea însoțite de distres și calmare și pot stresa pe cei din relație. Pe de altă parte, manipularea non-verbală poate fi, de asemenea, folosită în relații. Gesturile și expresiile faciale poate fi, adesea, folosite.